Maand van de Geschiedenis Evenement verlopen
Bekijk meer

Geluk door de eeuwen heen Iedereen is op zoek naar (een beetje) geluk in het leven, dat is van alle tijden. Wel kan het zijn dat het geluksgevoel tegenwoordig anders is dan vroeger. De Maand van de Geschiedenis richt zich dit jaar op het thema geluk in de breedste zin van het woord: van gelukzoekers tot weldoeners en van Fortuna tot vrijheid. De musea op Schouwen-Duiveland brengen in oktober hun eigen geluksgevoel in: van de goudschat in Brouwershaven tot het herfstvakantiegevoel in Dreischor en van flessenpost tot poesiealbums. Extra aandacht is er voor tekenen, want iedereen kan tekenen en als je tekent, kijk je beter.

Enkele grepen uit het programma, alle data gelden voor de maand oktober:

Bij de Stads- en Commerciewerf in Zierikzee kun je alle woensdagmiddagen van 13.00-16.30 uur je eigen schip tekenen met zaagsel! En ontdek of je gelukkig wordt van hard werken met je handen. Als je hebt leren breeuwen en zagen, krijg je in elk geval je diploma leerling scheepstimmerman.

In Museum de Burghse Schoole in Burgh ligt krijtpapier klaar om je gelukkigste – of juist minst fijne – schoolherinnering te tekenen. Jouw tekening komt te hangen aan de slinger met schoolherinneringen van jong en oud. Elke woensdag t/m zaterdagmiddag van 13.00-16.00 uur.

Wat betekent geluk in een huwelijk? In het Stadhuismuseum in Zierikzee hangen de portretten van Filips de Schone en Johanna van Castilië. Zij kregen samen zes kinderen, na de dood van Filips reisde Johanna drie maanden met zijn dode lichaam door Europa. Daarna werd ze Johanna de Waanzinnige genoemd. Maar was hun huwelijk gelukkig? Laat jouw tekening van een gelukkig huwelijk achter in de Trouwzaal van het museum. Geopend van dinsdag t/m zaterdag 11.00-17.00 uur, zondag vanaf 13.00 uur.

Welke spelletjes speelden de kinderen getroffen door de watersnoodramp van 1953 om die ramp even te vergeten? In het Watersnoodmuseum bij Ouwerkerk kun je op 16, 20, 21 en 22 oktober deze spelletjes doen tussen 12.00 en 16.00 uur.

De Schouwse fotograaf Johannes Vijverberg werd gelukkig van vogels. Honderd jaar geleden waren de camera’s eigenlijk niet geschikt om in de natuur te fotograferen. Johannes ontwierp zijn eigen camera. In het Cameramuseum in Zierikzee kun je jouw eigen camera maken met papier, tekenspullen en andere materialen. Elke dag behalve maandag tussen 13.00 en 17.00 uur.

Hoera! Herfstvakantie! Op 17 en 24 oktober kom je tussen 13.00 en 16.30 uur in Museum Goemanszorg in Dreischor erachter waarom je eigenlijk herfstvakantie hebt. En hoe gelukkig mensen werden (en worden) van een aardappel op hun bord.

Wil je meer weten over de goudschat? Hoor het verhaal en teken je eigen gouden munt in het Brouws Museum in Brouwershaven, maandag t/m vrijdag tussen 13.00 en 17.00 uur. Voor de vissers hing hun geluk af van de goede (of slechte) vangsten. In Brusea in Bruinisse kun je op 17, 18 en 19 oktober tussen 14.00 en 17.00 alles horen en zien over de oestervisserij. Je kunt er ook oesterschelpen beschilderen.

 

Kijk voor toegangsprijzen en adressen op www.vvvzeeland.nl/nl/eilanden/schouwen-duiveland/musea/.

 

Tags: