Activiteit Evenement Cultuur Musea

Bezoek het Gravensteen Zierikzee

Zierikzee Gravensteen oude gevangenis
Bezoek het Gravensteen Zierikzee

Meelstraat 6-8
4301 EC Zierikzee
Nederland

Een stenen trap leidt je naar de ingang, waar je op dit moment een vestiging van de wereldwinkel vindt. Je kunt een rondleiding krijgen, maar die moet je wel via het Stadhuismuseum even verderop in de Meelstraat reserveren. Zoals de naam al zegt is het Gravensteen het voormalige stenen huis van de graaf. Van hieruit vond het bestuur en de administratie van Holland, Zeeland en West-Friesland plaats. Daarnaast was het een gevangenis. Het is al in 1524 gebouwd. Daarvoor stond er een pand uit 1358, maar dat was na 165 jaar zo vervallen dat het gesloopt moest worden. 

Het nieuwe Gravensteen heeft door de jaren heen verschillende functies gehad, waardoor er zowel binnen als buiten de nodige aanpassingen zijn gemaakt. Maar het is nog altijd even indrukwekkend en spannend om een kijkje te nemen. Je ziet overal nog de sporen die de gevangenen die hier opgesloten zijn geweest hebben achtergelaten. Ze kerfden afbeeldingen en teksten in de eikenhouten wanden en deuren. De alleroudste dateert uit het jaar 1577. Kun je je voorstellen hoe bar en boos de omstandigheden waren waaronder de gevangen hier vastzaten? Zodra je de oude cellen ziet, zal je het begrijpen. 

Een rondleiding kun je iedere woensdag en zaterdagmiddag in het Stadhuismuseum boeken. Deze start om 14.30 uur en duurt ongeveer drie kwartier tot een uur. Vanwege de kleine ruimte en smalle doorgangen kun je met maximaal 5 personen tegelijk een rondleiding krijgen ten tijde van coronamaatregelen. Kosten zijn € 4,50 per persoon, kinderen tussen de 6 en 18 jaar betalen € 3,50, kinderen tot en met 5 jaar gaan gratis mee. Zie ook stadhuismuseum.nl voor actuele informatie over coronamaatregelen.