Bezienswaardig Geschiedenis

Bunkers op Schouwen-Duiveland

Bunkers op Schouwen-Duiveland

Ring 2
4328 AE Burgh-Haamstede
Nederland

Bunkers behoren tot de meest tastbare herinneringen uit de Tweede Wereldoorlog. Ook op Schouwen-Duiveland zijn er ooit heel wat gebouwd, aangezien het eiland middenin de lijn van de Atlantikwall lag. Deze Duitse kustverdedigingslinie was ruim 2500 kilometer lang en nog altijd zijn de sporen ervan in het landschap goed te zien. Wanneer je gaat wandelen aan de westkant van het eiland, kom je ze overal tegen. Soms niet te missen, soms juist goed verstopt. 

Van de grofweg duizend bunkers die er op Schouwen-Duiveland zijn gebouwd, zijn er nu nog een paar honderd over. Sommige huiseigenaren hebben er een of meerdere in hun tuin liggen. Die zijn vanzelfsprekend niet openbaar toegankelijk. Maar er zijn ook heel veel bunkers in het landschap waar je zo bij kunt komen. Dan nog zijn ze wel vaak dichtgemetseld om vandalisme te voorkomen. In de Zeepeduinen en bij Slot Haamstede liggen zo’n 40 bunkers waarvan een aantal met regelmaat opengesteld worden om te bekijken. 

Diverse bunkers

Bijna alle bunkers zijn van de standaardmodellen die in de hele Atlantikwall voorkomen. Daarnaast zijn er veel manschappenonderkomens en een hospitaalbunker te vinden. Dit type is slechts zes maal in de Atlantikwall gebouwd en alleen in Nederland. In deze bunker die 29 bij 15 meter groot is, werden gewonden verzorgd en konden operaties worden uitgevoerd.

Op het hoge duin achter Slot Haamstede ligt de commandopost: de Walvisbunker of de Vleugelbunker (vanwege de vorm). Lange tijd is deze bunker gesloten geweest, maar een speciale werkgroep heeft zich de afgelopen jaren hard gemaakt om hem weer open te stellen voor publiek. 

Bunkerexcursie

Maanden lang is er hard gewerkt om de bunker uit te graven en schoon te maken. Na jarenlang dicht te zijn geweest, was dat wel nodig. Onder andere tijdens Open Monumentendag kun je een kijkje nemen in de bunker en worden er rondleidingen gegeven. Natuurmonumenten organiseert normaal gesproken ook bunkerexcursies door het Slotbos. Deze starten om 10.00 uur bij de ingang van Slot Haamstede en duren ongeveer twee uur. Tijdens deze wandeling vertelt de gids je van alles over de bunkers en het Slotbos.

Kijk in verband met de Coronamaatregelen op www.natuurmonumenten.nl of er excursies zijn en hoe je kunt aanmelden.