Culinair

De Bolus

De Bolus

Voorstraat 5
4503BH Groede
Nederland

Multicultureel Zeeuws gebak voor zoetekauwen 

Een bezoek aan Zeeland is niet compleet als je niet ook even je tanden in een bolus hebt gezet. Want wat is er Zeeuwser dan een bolus? Nou… heel wat! Van oorsprong is de zoete lekkernij namelijk helemaal niet Zeeuws, maar Joods. Overal ter wereld kun je bolusvarianten vinden. Het gerecht is waarschijnlijk vernoemd naar ‘bollo’ – Spaans voor fijn broodje. Eind 16e eeuw introduceerden Portugese Joden de bolus in Middelburg. En toen gingen de lokale bakkers ermee aan de slag. De Zeeuwse bolus is minder zoet en veel kleiner dan andere ‘bolussen’ of ‘bollo’s’. 

Wat is een Zeeuwse bolus?
Een bolus wordt gemaakt van wit brooddeeg. De bakker rolt strengen van het deeg uit in een mix van kaneel en suiker. Dan rolt hij het op en bakt het af. Zo eenvoudig is het! Toch is de ene bolus de andere niet. Boluskenner Guido Mes: “Het mooie van de bolus is dat elke Zeeuwse bolusbakker er een eigen draai aan geeft en je dus elke keer een andere ervaring hebt als je ze eens van een andere bakker probeert.” Een bolus moet lekker plakkerig en smeuïg zijn. Koop je je bolus in de supermarkt, dan is hij vaak veel te droog. 

Jikkemienes en drollen 
Elke stukje Zeeland heeft haar eigen dialect. Een bolus wordt dan ook niet overal bolus genoemd. Er zijn plaatsen waar je een bolus ook ‘drol’ mag noemen. Of ‘jikkemiene’. Omdat bolussen zo geliefd zijn, zou je eigenlijk niet aan het recept moeten tornen, maar toch gebeurt dat. Daar kun je heel puriteins over doen… of je kunt het eens proeven. Waarschijnlijk ben je gelijk om. Er is nu sinds een paar jaar een variant die gevuld wordt met room. Die biedt nog meer mogelijkheden dan de oorspronkelijke bolus om je hele gezicht onder te kliederen, maar dat hoort gewoon bij de ervaring. Die bolus wordt trouwens (verwarrend genoeg) ook weer jikkemiene genoemd. 

Zelf bakken
Online staan er allerlei recepten om bolussen te bakken: https://bit.ly/36cqoOR Altijd spannend om te zien of zoiets lukt. Ben je niet zo’n ervaren bakker, dan kun je ook boluscakemix kopen. Je vindt dat bij veel Zeeuwse molenwinkels en boederij- of streekproductenwinkels.