Natuur Activiteit

Duiken rond Schouwen-Duiveland

Snorkelen in Zeeland - Badkoerier
Duiken rond Schouwen-Duiveland

Markt 24
4318 AH Brouwershaven
Nederland

Zoveel moois onder water! Niet voor niets is de Oosterschelde een Nationaal Park. Aan, op en vooral in het water vind je prachtige natuur. Duikers komen uit heel Europa en soms verder om hier te duiken. Ook de Grevelingen, het grootste zoutwater meer van West-Europa, is een populaire duikbestemming.

Onlangs zijn in de Oosterschelde zelfs twee nieuwe soorten gevonden, waarschijnlijk door de relatief warme winter. In de omgeving van Bruinisse zijn veel schepjes gesignaleerd op ruim 15 meter diepte. Dit zijn slakjes van circa 4 centimeter groot die door hun ‘huidplooien’ eruit zien als een schepje. Onder de huidplooien zit een dunne schelp verborgen.

Nog verder de kom van de Oosterschelde in is een nieuwe grondelsoort gevonden. Grondels zijn vissen tot een centimeter of 6 groot die op de bodem van de zee leven. 

Zeepaardjes

Voor fotograferende duikers zijn dergelijke vondsten natuurlijk de kers op de taart. Zij komen ook uit alle windstreken om vanaf eind april, begin mei de sepia’s (zeekat) te zien paren. Eind van de zomer zijn vervolgens de eerste jonge sepia’s te signaleren. Dat is ook de tijd van die prachtige, maar schuwe zeepaardjes.

Om in de Oosterschelde te kunnen duiken, moet je echter al behoorlijk wat ervaring hebben. De sterke stroming, dieptes en het drukke gebruik van het wateroppervlak door de (mossel)vissers, beroepsvaart en pleziervaart vragen om gedegen duikkennis.

De Grevelingen

Heb je geen ervaring, maar ben je wel nieuwsgierig? Kies dan voor de Grevelingen. Hier is geen stroming en ook hier valt veel te ontdekken. Je vindt er platvissen, krabben, kreeften, zeesterren, anemonen en kleine inktvissen. Met alleen een duikbril en een snorkel kom je al een heel eind. En als je meer wilt zien, kun je een duikles nemen. Je krijgt eerst uitleg over de uitrusting en wat er allemaal bij een duik komt kijken. Daarna doe je met de uitrusting aan in ondiep water of in een zwembad enkele eenvoudige oefeningen. Zo kun je aan alle materialen wennen. Daarna ga je echt het diepere water in en zie je hoe mooi het daar is.

Proefles

Je kunt introductielessen volgen bij onder meer Dolphins in Brouwershaven, De Witte Boulevard in Renesse en in Scharendijke bij Duikcentrum De Grevelingen, Duikcentrum De Kabbelaar en Duikcentrum Scharendijke.