Sport Activiteit

Hardlooproutes door het Zwin

 Nieuwe hardlooproutes door het Zwin
Hardlooproutes door het Zwin

Grote Christoffelstraat 33
4525 NL Retranchement
Nederland

Zes mooie natuurlopen voor hardlopers door één van de mooiste natuurgebieden van Europa. Dat is een prachtige aanwinst voor iedereen die graag kilometers maakt naast de gebaande wegen. De routes zijn uitgezet door het Agentschap Natuur en Bos, een Belgische instantie die inmiddels tientallen routes door heel België heeft uitgezet. De natuurlopen door Het Zwin zijn de eerste grensoverschrijdende routes. 

Het Zwin werd de voorbije jaren uitgebreid en hierdoor krijgt de nu 345 hectare grote unieke getijdennatuur volop nieuwe kansen. Het wandel- en fietspad op de nieuwe dijk biedt prachtige uitzichten op het Zwin. De slikken en schorren herbergen unieke planten- en diersoorten. Schapen en geiten helpen bij het beheer van de Zwin. Je komt de kudde ongetwijfeld tegen tijdens je rondje hardlopen. 

De routes lopen niet alleen rond de bekende Zwingeul en de schorren en slikken aan beide oevers. Ook de Zwinduinen en de Zwinpolders, samen nog eens 222 hectare, horen bij dit schitterende gebied. Als je hier gaat hardlopen kom je hooguit wandelaars of fietsers tegen. Auto’s, verkeerslichten en zebrapaden zijn er niet. Stoppen hoef je nergens, tenzij je foto’s wilt maken van al het natuurschoon op de route zelf. Het afwisselende duinenlandschap, de slikken en schorren, de broedvogeleilanden van het Zwin, het zeezicht, de wallen van Retranchement en nog zo veel meer zorgen voor heel wat variatie tijdens het lopen.

De zes lussen hebben steeds een verschillende lengte. Er is dus altijd wel een natuurloop die bij je capaciteit of bij je wensen past. De afstanden kunnen ook gecombineerd worden waardoor elke loper er een eigen sportieve uitdaging vindt. Op de bestaande wandelroutepaaltjes wordt ook de hardlooproute (met gekleurde driehoekjes) aangegeven.

Startpunt Zwinlaan te Knokke-Heist

Gele lus (3,8 km), rode lus (5,6 km), zwarte lus (8,9 km). Startpunt Parking Infopunt Zwin in Cadzand-Bad (bij een afslag aan de Zwinweg): oranje lus (3,5 km) en de blauwe lus (8,9 km). Een groene lus verbindt de zwarte lus en de blauwe lus. Zo krijg je de grensoverschrijdende route van 19,8 km.