Nieuws

Japanse kruiskwallen in het Veerse Meer

Japanse kruiskwallen in het Veerse Meer

Graag vragen we uw aandacht voor onderstaand persbericht van 12 juni 2020 https://bit.ly/3d5eWqi

In het Veerse Meer zijn de kruiskwallen in aantal toegenomen. De kwallen zijn vooral aangetroffen bij Kortgene (strandje Westbermweg en Paardekreek) en bij de Schelphoek (Wolphaartsdijk). Op de genoemde plekken mag wel worden gezwommen, maar geldt een waarschuwing voor kruiskwallen. Daarom staan er waarschuwingsborden op de locaties. 

In het Veerse Meer en andere Zeeuwse wateren komen diverse kwallensoorten voor. De meeste kwallen zijn onschadelijk voor mens en dier. Bij aanraking met de Japanse kruiskwal kunnen er wel klachten volgen zoals jeuk, prikkeling en een rode huid. Bij mensen die last hebben van overgevoeligheid kunnen de huidreacties wat heftiger zijn. 

Hoe ziet de Japanse kruiskwal eruit?

De Japanse kruiskwal is ongeveer twee centimeter groot. De naam van de kwal is afgeleid van het kruisje dat op de kwal te zien is. Aan de rand van zijn lichaam heeft de kruiskwal tentakels. De kruiskwal is vooral te vinden in gebieden met veel waterplanten zoals zeewier. De kwal kan steken met zijn tentakels (netelen). 

Zwemwater.nl

Zwemlocaties in de natuur, zoals de standen, recreatieplassen en meertjes zijn sinds 1 mei geopend. Op www.zwemwater.nl vindt u alle zwemlocaties in Zeeland. Op deze website wordt u op de hoogte gehouden van de zwemwaterkwaliteit en waarschuwingen en/of zwemverboden, bijvoorbeeld door de aanwezigheid van kruiskwallen op zwemlocaties. 

Onderzoek kruiskwallen

Rijkswaterstaat voert onderzoek uit naar de aanwezigheid van de kruiskwallen in het Veerse Meer. Zij blijft dit ook de komende tijd doen op locaties waar veel gezwommen wordt.

Let op: zwemmen in oppervlaktewater is altijd op eigen risico. Om ook hier de verspreiding van het coronavirus zo veel mogelijk te voorkomen, zijn maatregelen getroffen. Deze zijn vooral gericht op het voorkomen van groepsvorming en het ontstaan van onverantwoorde situaties.

Vragen over zwemwater/zwemwaterlocatie: Marieke Kalverboer, Provincie Zeeland, 06 2890 4190 of jm.kalverboer@zeeland.nl

Neem voor vragen over gezondheid contact op met de communicatieadviseur GGD Zeeland, via: 0113-249444 of via communicatie@ggdzeeland.nl

Dit is een gezamenlijk persbericht van: GGD Zeeland, de gemeenten Veere, Noord-Beveland, Goes en Middelburg, Waterschap Scheldestromen, Rijkswaterstaat, RUD Zeeland en Provincie Zeeland.

 Foto: Omroep Zeeland