Activiteit Bezienswaardig Geschiedenis

Kerken kijken

kerk goes
Kerken kijken

Singelstraat 21
4461 HZ Goes
Nederland

Heb je er al eens aan gedacht om een dagje stad een thema mee te geven (behalve shoppen dan, natuurlijk)? In zowel Vlissingen, Middelburg als Goes vind je prachtige kerkgebouwen.

Foto: Alex van Schaik

Grote of Maria Magdalenakerk Goes
Dit is een hele flinke kerk. Buiten doet het gebouw al imposant aan, maar wacht maar tot je binnen staat en die immense zuilen ziet. De Grote of Maria Magdalenakerk is een laatgotische kruisbasiliek. Er is door de jaren heen meerdere keren aan ge- en verbouwd. Het huidige schip is in de zeventiende eeuw gebouwd na een verwoestende brand.

Orgel
In de periode 1641 - 1643 werd in de kerk een nieuw orgel gebouwd door orgelbouwer William Deakens. Later werden er nog allerlei barokke elementen toegevoegd. Het orgel is nu nog steeds te bewonderen in de kerk en t/m 21 oktober kun je er nog veel meer orgels zien. Aquarellist Marco Boer toont in de tentoonstelling ‘Great Churches & Organs’ twaalf grote aquarellen van Nederlandse orgels zien. Uit elke provincie één, en er hangt dus ook een aquarel van het Goese orgel.

De schilderijen zijn te bezichtigen tijdens de openstelling van de Grote Kerk. Entree is gratis.
grotekerkgoes.nl

Bedevaartsoord Vlissingen
Vlissingen was eeuwen geleden een bedevaartsoord. Tot ergens in de zestiende eeuw reisden mensen als boetedoening naar een Vlissings Mariabeeld. Tegenwoordig is Vlissingen een tussenstop voor bedevaartgangers naar Santiago de Compostella. De Sint Jacobsschelp is het symbool van deze bedevaartstocht en in het hart van Vlissingen staat de Sint Jacobskerk, vandaar. Er zijn regelmatig concerten in de kerk en dan kun je er genieten van een fantastische akoestiek.
sintjacobskerk.nl / muziekpodiumzeeland.nl

Abdijstad Middelburg
In Middelburg-centrum kun je heel veel kerken zien. De grootste concentratie zit bij het Abdijgebouw. Je vindt hier twee bijzonder grote kerken: de Koorkerk en de Nieuwe Kerk. De één werd gebruikt door de monniken; de ander door het gewone volk. Ze hebben allebei hun charme. De ene groots en voorzien van flinke zuilen. De ander iets intiemer. Naast de kerken is het hele abdijcomplex ook prachtig om te verkennen. Onder de bomen op het Abdijplein heerst altijd een heerlijke rust. De abdijtoren: de Lange Jan, kun je beklimmen voor een prachtig uitzicht.
langejanmiddelburg.nl

Koepelkerk
Een van de opvallendste kerken in het centrum is de Oostkerk (ook wel Koepelkerk genoemd). Wat opvalt, is dat de 350 jaar oude kerk heel veel versieringen heeft ondanks dat deze is gebouwd voor protestanten. Dat komt omdat de barok toen net op kwam zetten. Een mooie kerk om te bekijken wanneer je een wandeling maakt door het oostelijke gedeelte van de stad.