Sport

Loop je eigen Kustmarathon !

Loop je eigen Kustmarathon !

Strand Zoutelande
4374 XZ Zoutelande
Nederland

Geen Kustmarathon Zeeland dit jaar. Maar niks staat je in de weg: je kunt deze tocht rennend of wandelend ook prima zelf doen natuurlijk.

Je mist dan wel de gezelligheid die het evenement begin oktober altijd met zich meebrengt maar het uitzicht is even mooi en de voldoening als je de finish hebt gehaald is bij zo’n afstand sowieso heel groot.

Bovendien kun je je dag en tijd zelf uitkiezen. Je kunt dus voor optimale weercondities gaan en bovendien de boel zo uitkienen dat het tijdens de gedeeltes die over strand gaan laag water is (dan heb je meer hard zand en dat loopt lekkerder). 

Wat is er zo leuk aan de Kustmarathon?
Het wordt wel de mooiste, maar ook de zwaarste marathon van Nederland genoemd. En dat klopt helemaal. Omdat je langs de Zeeuwse kust loopt, is er altijd wel ergens tegenwind. En een flink gedeelte gaat over duintoppen (dat is ploeteren) en strand (dat is helem
áál ploeteren). Maar ja: daar krijg je wel wat voor terug. Het uitzicht is ge-wel-dig. Je ziet grillige duingebieden en uitgestrekte stranden, wandelt over de Oosterscheldekering tussen Oosterschelde en Noordzee en trotseert de dijk van Westkapelle. Je zit constant middenin de elementen en loopt van het ene hoogtepunt naar het andere. 

Hoe loop je de kustmarathon?
De route loopt van Burgh-Haamstede naar Zoutelande. Je kunt de ruim 42 kilometer in principe het hele jaar lopen, want de route is aangegeven met paaltjes. Als je de tocht individueel aflegt, kun je hem ook andersom lopen. De paaltjes zijn aan twee kanten bewegwijzerd.

42 kilometer is best ver – kan het niet wat minder?
Tuurlijk kan dat! Je doet niet mee aan een officieel evenement dus je kunt het net zo leuk, kort of lang maken als je zelf wilt. Heb je er al eens aan gedacht om de marathonroute in etappes af te leggen? Ook dat is hartstikke leuk! Je moet het wel even goed regelen met vervoer of je moet er steeds heen-en-terug-wandelingetjes van maken. Aan het eind heb je dan wel mooi de hele marathon gehaald.