Culinair

Mosselen

Mosselen

Prins Willem Alexanderhaven
4675 RB Yerseke
Nederland

Het kweken van mosselen gebeurt op twee manieren; op de bodem of hangend in het zeewater. Bij de bodemcultuur wordt het mosselzaad op mosselpercelen uitgezet om te groeien totdat ze geschikt zijn voor consumptie. Dit is vanaf dat ze 2 jaar of ouder zijn. De hangcultuur mosselen hangen aan touw in het zeewater, soms tot wel 8 meter diep. Ze zijn eerder geschikt voor consumptie, al na zo’n 12 tot 18 maanden. 

Het mosselseizoen begint in juli, dus is dit de perfecte moment om ervan te genieten! Maar pfoe, hoe gaan we ze proeven? Mosselen zijn bijna net zo veelzijdig als kip; je kunt ze koken, bakken, wokken, frituren en gratineren (uit de oven). Met al die bereidingswijzen zijn talloze variaties te maken. 

De traditionele bereidingswijze

Traditioneel gekookte mosselen gaan in een grote pan, met onderin mosselgroente en wijn of bier. De mosselen gaan erbovenop en met gesloten deksel breng je dan het geheel aan de kook. Schud tijdens het koken de mosselen eventjes op. Na 5 tot 8 minuten zijn de mosselen gaar, waarbij de schelpen open zijn gaan staan. De smaak van zulke bereidde mosselen is zilt (zout) en fris-zoet, waarbij de textuur ’n bite heeft al verzacht het koken in witte wijn dit. De traditionele mosselen worden met diverse sausjes, stokbrood met kruidenboter en witte wijn een waar feestmaal.  

Hoe eet je mosselen?

En, ja, dan, staat er zo’n lekkere pan dampende mosselen voor je neus. Die schep je op je bord en vervolgens pak je de eerste mossel van je bord. Die kun je met de vork uit z’n schelp halen en dan door de saus halen. De truc voor de volgende mossels is om de eerste lege schelp als klemvork te gebruiken. Daarmee kun je dus de volgende mossel uit z’n schelp halen. De lege schelpen verzamel je in de diepe deksel van de mosselpan of je maakt een mosselslinger op je bord door ze in elkaar te schuiven.

Variatietip en recept; mosselsoep

Voor ’n zomerse lunch of avondmaaltijd is het recept voor mosselsoep van Arjanne van Visspecialist Hameeteman een gouden tip. Je maakt deze mosselsoep in 5 stappen, namelijk: 

  1. Smelt de boter in een pan, fruit het sjalotje met een rode peper. 
  2. Voeg kerriepoeder en bloem toe. 
  3. Schenk al kloppend het mosselwater/vocht toe. Klop tot er een gladde soep ontstaat. 
  4. Voeg wijn, slagroom en mosselen toe en verwarm de soep voor 2 tot 3 minuten. 
  5. Breng op smaak met zout en peper en serveer de mosselsoep in diepe borden. Een takje dille bovenop maakt het af.

De verse mosselen die we voor dit artikel geproefd hebben, zijn op Goeree-Overflakkee bij Visspecialist Hameeteman in Ouddorp verkrijgbaar.