Activiteit Natuur

Naar buiten in Zeeland

Naar buiten in Zeeland

Campweg 5
4675 PW Sint-Philipsland
Nederland

Hierbij een overzicht van natuurgebieden die de moeite waard zijn om eens te bezoeken.

Het Zwin 

Natuurgebied het Zwin in Retranchement ligt in het Zuidwestelijkste puntje van Nederland, het ligt grotendeels ook in België. Een goede manier om het gebied te verkennen en meer te weten te komen is met een gids van Het Zeeuwse Landschap. Trek laarzen of gymschoenen aan die nat en vies mogen worden en laat je rondleiden door de duinen, over het strand en door een stukje schorlandschap.  

 

Het Verdronken Land van Saeftinghe

Ooit werd het Land van Saeftinghe bewoond en stond er een kasteel. Maar door verschillende stormvloeden en het opzettelijk doorsteken van de dijk, werd het verzwolgen door het water. Nu valt het bij eb droog, bij vloed stroom het water van de Westerschelde het gebied in. In een groot deel ervan kun je dus beter niet op eigen houtje gaan wandelen, want het water kan je verraderlijk snel overvallen. Bij het bezoekerscentrum kun je je aanmelden voor een excursie. Een ander deel van het natuurgebied Saeftinghe is wel vrij toegankelijk, daar zijn ook  routes uitgezet. Vanaf de dijk kun je het gebied mooi overzien en fantaseren hoe het moet zijn geweest in de Middeleeuwen.

 

Manteling van Walcheren

Tussen Domburg en de Veersegatdam ligt de Manteling van Walcheren. Het natuurgebied ligt vlakbij de Noordzee, die je altijd wel ergens in de verte hoort. Je loopt er door bos en duinen over talloze slingerpaadjes. Vroeger was dit gebied een plek waar de elite zich vestigde, de resten van statige lanen en mooie tuinen en parken zie je nog terug in het landschap. Op landgoed Berkenbosch vind je bijvoorbeeld nog steeds de kenmerken van de barokke stijl uit de 18e eeuw. Hier ligt ook de Goudviskom, een aangelegde vijver die vroeger diende als ontmoetingsplek en ook wel de huwelijksmarkt van Domburg en Oostkapelle werd genoemd. Als je toch in de buurt bent, bezoek dan ook eens het natuurmuseum Terra Maris.

 

Boswachterij Westenschouwen

Op Schouwen-Duiveland vind je in Burgh-Haamstede het grootste bos van Zeeland. Er zijn diverse wandelroutes waarover je eindeloos kunt wandelen, maar ook voor fietsers en ruiters is er ruimte om door het bos te rijden. Het is een gebied met veel mogelijkheden en verrassingen. Je komt er onverwachte meertjes tegen, de prachtigste plekjes met een picknickbank of een schuilhut. Aan het einde van de A. van der Weijdeweg kun je vanaf de betonnen uitkijktoren het gebied overzien. Aan de andere kant bij de Excursieschuur vind je ook het klimbos van de Zeeuwse Helden met diverse uitdagende klimparcoursen. 

 

Slikken van de Heen

In natuurgebied de Slikken van de Heen op Sint Philipsland waan je je bijna in de wildernis. Niet in de laatste plaats vanwege de aanwezigheid van grote grazers als Schotse Hooglanders en Konikspaarden. Hier lagen vroeger zandplaten, slikken en schorren. Door de Philipsdam is het landschap veranderd in een drooggevallen gebied dat langzaam maar zeker ontzilt is. Het wandelen in dit gebied is een uitdaging, want de ondergrond is er nogal ongelijk. Maar het is zeker de moeite waard. Zoek het vogelkijkscherm op om ongezien te genieten van broed- en watervogels. Met een beetje geluk spot je zelfs een zeearend! 

 

Grevelingen

Tussen Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland in ligt een gebied waar je kunt genieten van de natuur, de duinen, het strand en het water. Je kunt hier wandelen, of gewoon lekke aan het strand liggen, maar net waar je zin in hebt. De Grevelingen ligt op de grens van Zeeland en Zuid-Holland en is het grootste zoutwatermeer van Europa. Nergens in Nederland is het water zo helder als in de Grevelingen. Je kunt hier dus prachtig duiken. Wil je meer te weten komen over het gebied? Breng dan een bezoekje aan het informatiecentrum. Na het beklimmen van de toren daar, geniet je van een adembenemend uitzicht over de Grevelingen.  

 

Zak van Zuid-Beveland

Wie graag op de fiets de natuur verkent, moet in de Zak van Zuid-Beveland zijn. Je vindt hier een polderlandschap dat bestaat uit een netwerk van bloemdijken rond polders en voormalige getijdenkreken. Door opeenvolgende periodes van landwinning en overstromingen is een stelsel van binnendijken gevormd. Al fietsend over de bloemdijken kom je bedreigde plantensoorten tegen zoals de wollige distel, de ruige anjer en wilde marjolein. Al die bloemen trekken vlinders, bijen en andere insecten aan, een lust voor het oog.