Culinair

Paptaarten

Paptaarten

Markt 1
4503 AG Groede
Nederland

Een lekkernij uit ‘de Groe’

Paptaart is eigenlijk niet het juiste woord. Beter gebruik je de dialectvorm van deze regionale lekkernij: ‘de paptoarte’. En eten ze dit gebak dan alleen in ‘de Groe’ oftewel Groede?

Ja en nee. Groede staat erom bekend. Het is hét paptaartendorp van Zeeuws-Vlaanderen. Een paptaart is in ieder geval rond, gemaakt van deeg met in het midden een vulling van gele room. 

Hoe dit baksel in deze streek is gekomen is niet bekend. De Hugenoten zouden ze hebben geïntroduceerd, de Noord Franse couque au riz lijkt er namelijk op. Maar de Lutheranen zouden ook meegenomen kunnen hebben toen ze in de 18e eeuw naar Groede kwamen. Niemand die het weet.

Wat wel bekend is, is dat op 1 oktober, na de oogst, moest de pacht worden betaald aan de grondeigenaren. Veel land rondom Groede was in het bezit van rijke kooplieden of abdijen uit Gent. De Sint-Baafsabdij bijvoorbeeld. Als de pacht was betaald trakteerden de grondeigenaren hun pachters op een lekkernij: de paptoarte. Dit was volgens traditie op de eerste woensdag in oktober. Deze dag noem je Baomesse-Kermesse. (een verbastering van Sint Bavo Kermis). Op deze dag, dit jaar op woensdag 7 oktober 2020, zal de paptaart weer rijkelijk bestrooid worden met bruine suiker. Een gewone? Of eentje van korstdeeg? Smakelijk in ieder geval.

 

Kader

Paptaart maken:

Deeg:               15 gram verse gist, 50 cl koude melk, 300 gram gezeefde tarwebloem, 1 ei, 40 gram witte basterdsuiker, 50 gram roomboter en zout

Pap:                 Halve liter melk, 50 gram rijstebloem, 50 gram kristalsuiker en 3 eieren

Smullen:          zakje bruine basterdsuiker

 

Los de gist op in de melk en kneed van de bloem, het ei, de suiker, de roomboter en wat zout een glad deeg. Klaar? Het deeg laat je nu rijzen op een warme plek. Ongeveer drie kwartier onder een vochtige doek. Kneed het deeg daarna goed door en laat het weer drie kwartier rijzen. Doe dit ook nog een derde keer. Ja, dan zijn ze echt veel lekkerder!


De vulling ondertussen. Kook de melk en voeg de rijstebloem en de suiker toe. Laat het mengsel eerst afkoelen voor je de losgeklopte eieren erdoor roert.

 

Maak balletjes van het deeg van ongeveer 50 gram. Maak er daarna een soort schoteltje of bakje van en leg ze op een beboterd bakblik. Doe de vulling erin. Wrijf de rand van het deeg in met wat eigeel. Bak de paptaarten nu mooi bruin. De oven op 180 graden. Na het bakken moeten de taarten eerst afkoelen om de pap te laten stollen. En dan…….het zakje met bruine basterdsuiker…..