Activiteit

Piratentips! 

Piratentips! 

Arsenaalplein 7
4381BL Vlissingen
Nederland

Als er nou toch één provincie geschikt is voor piraten, dan is het Zeeland wel. Overal water en heel veel kleine en grote stranden om je schatten te begraven!

Daarom geven we graag wat tips mee voor gezinnen die hier op pad willen gaan met één of meerdere kleine piraten. Er is zoveel leuks te doen voor kinderen op piratengebied!

Arsenaal
Een echte piraat heeft een eigen piratennest. Dat vind je in Vlissingen. Daar staat het Arsenaal. Een indoorattractie die je al van verre herkent aan de Arsenaaltoren. Die biedt nog beter uitzicht over de Westerschelde dan een kraaiennest. Binnen vind je allemaal attracties die een piraat wel leuk móét vinden. Je kunt er bijvoorbeeld met kapitein Zwartbaard het ruime sop kiezen in de scheepssimulator een Piratenavontuur aangaan of het Piratenhol verkennen waar er flink op los wordt gefeest. Of misschien wil je wel roggen aaien of kijken of je schatten op kunt vissen. Arsenaalplein 7, arsenaal.com

Bouw je eigen piratenfort
In Zeeland vind je meer dan genoeg bouwmateriaal om je eigen piratenfort te maken. Je hebt oneindig veel zand op het strand. Heb je een schep en emmer bij de hand (en liefst ook een behulpzame papa en mama voor het echt zware werk) dan kun je al van start. Je kunt het fort versieren met schelpen en wier en wie weet kun je wel een ophaalbrug maken van wat aangespoeld wrakhout. Veel bouwplezier! Ben je op zoek naar inspiratie? Bij Ritthem en Ellewoutsdijk staan heuse oude forten vlak aan de Westerschelde. Daar kun je zien hoe ze in het groot worden gebouwd.

Leer alles over Zeeuwse zeeslagen en zeehelden 
Het maritieme muZEEum in Vlissingen is dé plek waar je alles te weten komt over koop- en kaapvaart, maritiem Zeeland en Zeeuwse zeehelden zoals Frans Naerebout en Michiel de Ruyter. Kleine piraten kunnen hier alles leren over hun collega-kapiteins en dat op een hele leuke manier. Het muZEEum is écht op kinderen gericht en heel interactief (muzeeum.nl). Hun collega’s van het Zeeuws Museum in Middelburg hebben een minder maritiem thema, maar zij hebben dan weer wel wereldberoemde eeuwenoude wandtapijten waarop zeeslagen zijn afgebeeld. Ze zijn immens groot, behoorlijk spectaculair en zitten barstensvol leuke details zoals zeemonsters (zeeuwsmuseum.nl). 

Scheepswrak
In Zeeland zijn heel veel schepen vergaan. De meeste daarvan liggen op de bodem van de Ooster- of Westerschelde, maar wist je dat je ook een echt scheepswrak kunt zien? Net buiten Hansweert vind je een oude Vluchthaven en daar zie je resten van de James A. Duffy. Vooral bij eb kun je het goed zien. Ook een heel mooi scheepswrak vind je aan de Veersegatdam. Hier is op het strand een complete speelplek ingericht rond een piratenschip. Wie weet kom je hier ook wel andere piraten tegen die even met je willen spelen!

Strandjutten
Een piraat is altijd op zoek naar nieuwe schatten. En daarvoor zit je in Zeeland he-le-maal goed. Je kunt hier langs de kust eindeloos strandjutten. Er spoelt vooral veel wier aan, maar soms vind je ook spannend wrakhout of plastic (dat je dan gelijk netjes op kunt ruimen). Maar als je maar lang genoeg zoekt, kom je ook wel andere dingen tegen. Oude slippers, speelgoed, bijzondere schelpen en nog veel meer. Bij museum Terra Maris worden er regelmatig natuurexpedities georganiseerd. Soms kun je met hen onder begeleiding gaan strandjutten of leer je van hen alles over de natuur op het strand – en dat komt dan natuurlijk ook weer heel goed van pas als je een keer gaat strandjutten. Hun activiteitenkalender vind je op terramaris.nl. Op Noord-Beveland vind je langs de Oosterschelde veel goede jutstrandjes. Op Walcheren is het strand van Ritthem een goede stek. Hier worden soms ook fossielen gevonden. Niet helemaal hetzelfde als een piratenschat, maar ook wel heel erg bijzonder!

Varen
Als piraat moet je natuurlijk ook kunnen varen. Bij Kanoa aan De Piet bij het Veerse Meer kun zijn kajaks en kano’s te huur. Daarin kun je samen met papa en mama het Veerse Meer verkennen. Hebben jullie zin om wat verder te varen, dan zijn er ook fluistersloepen (kanoa.nl). Maar misschien ben je wel meer een stadspiraat. Dan kun je bij Rondvaart Middelburg terecht. Ook die verhuren kano’s. Daarmee kun je door de grachten peddelen (rondvaaartmiddelburg.nl). 

Zwemmen
Wist je dat heel veel zeevaarders en piraten vroeger helemaal niet konden zwemmen? Gelukkig zijn kleine piraten tegenwoordig stukken beter voorbereid. Of… denk je dat je toch nog even moet oefenen? Dat kan hoor! Je vindt hier heel veel zwembaden. Die hebben ook nog eens lekkere glijbanen. We zetten en paar grotere voor je op een rij.

- De Parel, Domburg
Babelweg 2 / roompotzwemparadijs.nl
- Omnium, Goes
Zwembadweg 3 / omnium.nl
- Vrijburgbad, Vlissingen
Sportweg 2 / optisport.nl/vrijburgbad
- Zwemparadijs de Roompot, Kamperland
Sophiaweg 1, roompotzwemparadijs.nl8 [0,33] 11,33