Informatie Bezienswaardig

Scheepvaart op de Westerschelde

Scheepvaart op de Westerschelde

Haven Westzijde 2
4511AR Breskens
Nederland

De Zeeuwen, maar ook de vele gasten die de provincie bezoeken, genieten van de scheepvaart in al zijn facetten. De recreatieve vaart met de zeiljachten en de motorjachten. De beroepsvaart met binnenvaartschepen, vissersschepen, baggerschepen, sleepboten en wat al niet meer. Maar dit artikel gaat wat nader in op de maritieme reuzen in de Zeeuwse wateren.

Je bent een dagje met het hele gezin aan het strand. Genieten van het lekkere weer. De aanrollende golven proberen happen uit het fort van de kinderen te nemen. Dan ineens bruist de zee, de branding lijkt voor enkele momenten veel ruwer en het water stroomt tot groot plezier van de kinderen over de muren van het fort. Tien tegen één dat er vijf minuten eerder een groot zeeschip passeerde. De boeggolven van deze schepen zorgen voor een kortstondige verstoring van de eerder rustige golven. Zeker als je in de buurt van Vlissingen op het strand zit. Daar varen de schepen bijna over je handdoek, zo dichtbij! 

Misschien kom je al vele jaren naar de Zeeuwse stranden. Je hebt dan ook vast geconstateerd dat de zeeschepen groter en groter worden. Om de havens van Antwerpen, Gent en Terneuzen bereikbaar te houden moet er dan ook heel wat werk worden verricht. De vaargeul in de Westerschelde wordt met baggerschepen op voldoende diepte gehouden en bij Terneuzen is de aanleg van een nieuwe zeesluis in volle gang. Het wordt één van de grootste sluizen ter wereld en zo blijft het voor de reuzen van de zee mogelijk om de haven van Gent en Terneuzen aan te doen. De forten van de kinderen zijn nog niet van de boeggolven af!

Heb jij ze al gefotografeerd die enorme zeeschepten? Deel ze via ons instagram kanaal via #badkoerier!