Culinair

Schouwse wijn

Schouwse wijn

Zuiddijk 4
4315 PA Dreischor
Nederland

Je zou het niet verwachten, maar in het vlasdorp Dreischor vind je een van de grootste wijngaarden van Nederland. Wijnhoeve De Kleine Schorre ging open in 2001 en is uitgegroeid tot een begrip in binnen- en buitenland. Er staan zo’n 45.000 wijnstokken, goed voor tien hectare wijngaard.

De druivenrassen zijn op basis van een strenge selectie uitgekozen in samenwerking met wijnbedrijf Cep d’Or uit Luxemburg. Het criterium dat daarbij belangrijk was, is dat de wijnen naadloos aan moeten sluiten op de Zeeuwse Zilte Zaligheden. Dan denken we aan mosselen, de Oosterscheldekreeft, oesters, platvis, lamsoor en zeekraal. De keuze van de druivenrassen is daarom gevallen op de Pinot Gris, Pinot Blanc, Rivaner en Auxerrois. Maar welke wijn is er nu lekker bij welk gerecht? We zochten het voor je op.

Rivaner

Houd je van garnalen en krab? Door zijn licht zoetje en zijn frisheid laat de Rivaner zich geweldig combineren met deze Zeeuwse Zilte Zaligheden. Ook pittige gerechten en salades zijn goede combinaties met deze wijn. Rivaner is een bijzonder frisse wijn met volle fruit tonen als lychee, perzik en peer; een licht sprankeltje maakt deze wijn compleet.

Auxerrois

Auxerrois is een Pinot Blanc variant, maar dan met een laag zuurgehalte en wat extractrijker dan de Pinot Blanc. De Auxerrois is levendig, fris met bescheiden schakeringen van appel, citrus en naar mild zwemende perzik plus peer. Lekker bij gebakken tong.

Pinot Blanc

De Pinot Blanc is een frisse en fruitige wijn die zacht en rond overkomt. Het is een wijn die geschikt is voor elk moment. Heerlijk als aperitief, met zeker genoeg smaak en structuur om allerlei gerechten met vis en schelpdieren te begeleiden. Het is een mosselwijn bij uitstek. Uitstekend geschikt om hem jong te drinken. Lekker bij mosselen. 

Pinot Gris

De wijn die het druivenras Pinot Gris oplevert, is zowel krachtig als bijzonder verfijnd. De wijn heeft complexe geuren en soms rokerige tonen en beschikt over een zuurgehalte dat hoog genoeg is om hem te kunnen ouderen. Lekker bij kreeft en oesters.

Brut de Zélande

Een wijn met belletjes kon niet ontbreken. Daarom is volgens traditionele methode op basis van de Pinot Blanc, Auxerrois en Rivaner een schuimende dronk samengesteld. Heeft aangename frisse geuren en een bijzonder fijne mouse, een groen appeltje en met een volle afdronk. Brut de Zélande is erg lekker bij oesters.

In de schuur van de Wijnhoeve zijn de kelder en het proefdomein ondergebracht. Wanneer het tijd is voor de oogst, worden de druiven door vele vrijwilligers geplukt. Ze worden vervolgens met de grootste zorg verwerkt in de kelder op het terrein.

Jaarlijks vindt eind juli of begin augustus het Wijnfeest plaats. In 2020 ging dat helaas niet door, maar 30 en 31 juli 2021 staat alvast in de agenda! Zie ook www.dekleineschorre.nl

Coronamaatregelen

Alle winkels geven hun eigen invulling op maat aan de coronamaatregelen om zo te zorgen dat hun bezoekers zo veilig mogelijk zijn. Omdat deze maatregelen aan verandering onderhevig kunnen zijn, verwijzen we je naar de websites voor de meest up to date informatie. https://bit.ly/3cPz7cb