Bezienswaardig

Sint Janskerk in Sluis, bedenk zelf de kerk met hulp van de betonnen elementen

sintjanskerk
Sint Janskerk in Sluis, bedenk zelf de kerk met hulp van de betonnen elementen
0,00

Rentjes 9
4524 AH Sluis
Nederland

Bij de Sint-Jansstraat in Sluis is een groenplaats met daarop betonnen elementen. Als je de moeite neemt om even een paar ogenblikken beter te kijken dan zie je contouren van een kerk. De hele geschiedenis van deze Sint Janskerk wordt uit de doeken gedaan op de panelen. Een paar jaar geleden waren de restanten van de Sint Janskerk veel beter zichtbaar.

Maar om te voorkomen dat wind en weer verdere schade zou toebrengen werden veel fundamenten, muurtjes en stukken vloer toegedekt met aarde. Dat was in eerste instantie even schrikken voor de liefhebbers van archeologie en architectuur. Maar goed. Als er ooit een flinke zak met geld overblijft dan zijn de restanten in ieder geval goed geconserveerd bewaard.

De Sint Janskerk bestond al in 1350. Jarenlang was het een parochiekerk in het katholieke leven van Sluis. Nadat troepen van Prins Maurits de stad Sluis hadden bevrijd van de Spanjaarden werd het een protestantse kerk. In 1823 werd de kerk gesloopt nadat hij al in 1811 door een brand onherstelbaar was beschadigd. Er kwam een nieuwe, inmiddels ook al verdwenen, protestantse kerk op een andere locatie. Ook de katholieke kerk, opnieuw gewijd aan Johannes de Doper, werd elders gebouwd. Er restte dus slechts een groene open plek. In 1948 werden de funderingen blootgelegd. De omvang van de kerk was nu weer zichtbaar.  84 meter lang en 26 meter breed. Met de toren in het westen en het hoogaltaar in het oosten, zoals toen gebruikelijk was. De kerk had, wat uit beschrijvingen blijkt, een rijk interieur met gildekapellen en kerkschatten en tal van tombes en grafzerken. Een paar van de grafzerken zijn nu nog zichtbaar. Ga dit groene vierkant, het Sint-Janskerkhof beslist eens bekijken. Bouw in je eigen fantasie de kerk weer op en zie hoe het Middeleeuwse echtpaar naar de kerk loopt. Hoe ze er toen uitzagen zie je op hun grafzerk. Hun kledij, hun wapenschild en de evangelisten Marcus (de gevleugelde leeuw) en Lucas (de gevleugelde os) als symbool van hun namen. Een rijke stuk geschiedenis ligt hier in alle stilte te wachten.

Foto: Willem Staat