Cultuur Activiteit

Tip: Brugge, de Begijnhof Ten Wijngaerde

Tip: Brugge, de Begijnhof Ten Wijngaerde

Begijnhof
0000AA Brugge
Nederland

Brugge, de beroemde (toeristen)stad vlak over de grens.

Al sinds 1998 staat het Prinselijk Begijnhof Ten Wijngaerde op de Lijst Unesco-Werelderfgoederen. Het is dan ook een bijzondere plek. Bezoekers beseffen dat ze een plek betreden waar rust, stilte en respect nog altijd aanwezig is.

Al in het begin van de 13e eeuw kwamen vrome vrouwen bijeen in de wijngaard ten zuiden van het centrum. Het begijnhof zelf werd in 1244 gesticht door Margaretha II van Constantinopel.

Toen het in 1299 onder gezag kwam van koning Filips de Schone kreeg het de titel ‘Prinselijk Begijnhof’. Begijnen leefden in gemeenschappen op een religieuze manier, zonder echter de geloften te maken die echte nonnen moesten maken. Sinds 1927 wonen er geen begijnen meer. De zusters die hier nu wonen zijn behoren tot de benedictijnse parochiezusters. 

Elke morgen om half zeven worden de toegangspoorten geopend. De mooiste ingang is via de poort na de Wijngaardbrug. Je komt dan op de binnenhof met de prachtige bomen. Dertig kleine, witgeschilderde huizen uit de 16e tot 18e eeuw omgeven het grasveld. Tegen een luttel bedrag kan je één van de begijnhuisjes bezichtigen. Het geeft een goed beeld hoe de begijnen hun leven leidden. Ook de Begijnhofkerk valt meteen op. De huidige kerk, gewijd aan de heilige Elisabeth van Hongarije, dateert uit 1609 en is een voorbeeld van een, minder vaak voorkomende, sobere barok. De begijnhofwinkel, met een zeer uitgebreide keuze in religieuze artikelen en boeken, is een bezoek ook zeker waard! De poorten van het begijnhof zijn dagelijks geopend tussen 6:30 en 18:30 uur. Een oase van rust in een drukke toeristenstad.