Bezienswaardig

Vuurtorens in Zeeland

Vuurtorens in Zeeland

Zuidstraat 1
4361AJ Westkapelle
Nederland

In een provincie als Zeeland vind je uiteraard vuurtorens, de bakens voor de schippers op zee. Door het licht van de vuurtorens weten ze waar de kust is. Al eeuwenlang vervullen de vuurtorens trouw hun belangrijke taak. Hun licht reikt wel tientallen kilometers ver op zee.  Iedere vuurtoren in Zeeland heeft zijn eigen licht. Daar kunnen schippers aan zien of ze op de Oosterschelde of de Westerschelde varen. Ook heeft iedere toren zijn eigen tempo van seinen. Door mee te tellen, weet je welke vuurtoren het is.

In Zeeland hebben we nu nog vier vuurtorens. 

Westerlicht Nieuw-Haamstede

Als er één bekende vuurtoren is, dan is die van Nieuw-Haamstede het wel. Deze heeft namelijk ooit model gestaan voor de vuurtoren op het Nederlandse bankbiljet van tweehonderdvijftig gulden. Vraag een kind een vuurtoren te tekenen en die zal eruitzien als de Westerlichttoren van Nieuw-Haamstee: met een rode en witte band die in een spiraal omhoog lopen. Die kleuren zijn zo gemaakt vanwege de bouw van het vliegveld in 1934, dan konden de piloten de vuurtoren al van ver zien. 

 

De Westerlichttoren is een van de grootste vuurtorens van Nederland en is 53 meter hoog. Hij dateert van 1837 en werd ontworpen door L. Valk. Met maar liefst 226 treden kom je aan de top. Helaas kun je dat als bezoeker niet meer doen, de toren is gesloten voor publiek. Ieder jaar weer wordt geprobeerd hem open te stellen tijdens Open Monumentendag. Tot op heden jammer genoeg zonder succes.

 

’t Hoge Lichte en ’t Lage Licht Westkapelle

Westkapelle heeft maar liefst twee vuurtorens: ’t Hoge Licht en ’t Lage Licht. Het ene een schattig ‘klein’ gietijzeren torentje en het andere een indrukwekkende reus van steen. De stenen toren was van oorsprong geen vuurtoren, maar een kerktoren. Die van de Sint Willibrorduskerk. In 1831 werd die door een brand verwoest, later in 1907 werd het torenlicht erop geplaatst. Klim je naar boven door middel van de 179 stenen treden, dan word je getrakteerd op een magnifiek uitzicht over Westkapelle, de zee en het achterland. 

 

’t Lage Licht staat aan de zeedijk en ook deze kun je beklimmen. Hij is ‘maar’ 16 meter hoog, maar geeft je toch een mooi uitzicht. Bovendien is het een vuurtorenmuseum waar je allerlei interessante dingen over vuurtorens te weten komt. Hij werd gebouwd in 1874 en heeft meerdere namen zoals het Noorderhoofd en het iedzeren torentje. Museum Het Polderhuis in Westkapelle heeft beide torens in beheer en organiseert regelmatig exposities. Kijk voor prijzen en openingstijden op www.polderhuiswestkapelle.nl

 

Nieuwe Sluis Breskens

Het licht in de vuurtoren van Breskens werd voor het eerst in 1868 ontstoken. Het is de oudste gietijzeren toren van Nederland. Voor deze gietijzeren toren werden platen gegoten met een opstaande rand. Met bouten en moeren werden die platen aan elkaar geschroefd. Het voordeel van gietijzer was dat het goedkoper was en de bouwtijd korter was dan bij steen. Deze vuurtoren is ruim 28 meter hoog en telt 93 treden om boven te komen. Je kunt hem bezoeken tegen betaling. Vanwege de veiligheid mag je er wel maar met maximaal 15 personen tegelijk op. Kijk op www.vuurtorenbreskens.nl of en wanneer de vuurtoren de komende tijd geopend is.

In Renesse stond er ooit ook eentje, de eerste van gietijzer, gebouwd in 1856. In 1915 werd die afgebroken.