Activiteit Kunst

Watertoren Oostburg

watertoren oostburg
Watertoren Oostburg

Bredestraat 67
4501 EB Oostburg
Nederland

De tranen rollen over de wangen van de watertoren in Oostburg. ‘De watertoren is aan het huilen’, zegt menige peuter als hij de druppels ziet. ‘Is de watertoren lek? Er zit een scheur in de muur. Kijk maar. De druppels rollen naar beneden’, hoor je weer anderen met hun kinderen over dit bijzondere kunstwerk praten. En hoe vaak is dit plaatje al door passerende fietsers vastgelegd met hun telefoon?  

‘Levensbron’ is de naam van dit kunstwerk. In 1995 heeft kunstenaar Johnny Beerens uit Breskens de vijf waterdruppels die uit de ‘scheur in de muur’ sijpelen geschilderd. In 2014 is door Beerens nog een onderhoudsronde uitgevoerd. Als je heel goed kijkt, neem anders een verrekijker mee of zoom in met je mobiel, zie je een geschilderd portret van de kunstenaar in één va de druppels. Prachtig ook om dan ook de golven van de zee te zien. 

Juist deze details maken het werk van Johnny Beerens zo fascinerend. Op het eerste gezicht lijken zijn schilderijen gewone plaatjes van water, graan, palen, mos, vis of wat dan ook. Maar als je veel beter zou kijken dan zie je zoveel meer. Niet voor niets werd in de zomer van 2021 een ander bekend kunstwerk van Beerens verkozen tot mooiste buitenwerk van Nederland: Vijf broden en twee vissen aan de silo in de haven van Breskens. Helaas moet dit werk hier verdwijnen wegen afbraak van de silo. Gelukkig is het over enkele jaren opnieuw te zien op een nieuwe plek in de haven van Terneuzen. De druppels op de watertoren zijn hopelijk nog tot in lengte van jaren in deze regio te zien.

En de watertoren zelf? Die is nog in gebruik! Nee, niet meer als functionele toren voor de watervoorzieningen. De watertoren doet nu dienst als…… woonhuis. Een heel apart woonhuis dat wel. Met woonkamer en keuken.  Met een slaapkamer. Met een prachtige badkamer. En met een panorama-uitzicht zoals niemand anders in Oostburg hebben kan. Goed, je moet er een behoorlijk aantal traptreden voor trotseren, maar dan heb je ook wat. Bewoner Henk nodigt belangstellenden dan ook uit om zijn bijzondere huis van top tot teen te bewonderen: het woongedeelte, het enorme reservoir dat nog steeds in de toren zit, het schitterende trappenhuis, het uitzicht bovenop! Lijkt het je leuk? Neem dan contact op met Henk via henkniggebrugge@gmail.com, maak een afspraak, bewonder de toren en betaal ter plekke de entreeprijs, bestaande uit een vrijwillige bijdrage. Bijzonder!

Watertoren Oostburg , Bredestraat 67 Oostburg