Activiteit Rondleiding

Wist je dat… Goeree-Overflakkee één eigen brouwerij heeft; Solaes.

Wist je dat… Goeree-Overflakkee één eigen brouwerij heeft; Solaes.

Brouwerij Solaes Oostdijk 36
3245 AS Sommelsdijk
Nederland

En, wat is er nu lekkerder dan van een goed koud glas bier genieten tijdens de warme zomerdagen van augustus?

Geschiedenis van bierbrouwen op Goeree-Overflakkee

Sinds de Middeleeuwen kreeg Goeree-Overflakkee voor het eerst een eigen bier. De naam Solaes komt uit de statuten van de rederijkers, amateurdichters en voordrachtskunstenaars van die tijd. Solaes betekent zoiets als troost en is geen typisch Flakkees woord. De naam is destijds gekozen, omdat de brouwers van toen bewust zochten naar een naam die in heel Nederland uit te spreken was. 

Een lange tijd werd er vervolgens geen eigen bier meer gebrouwen op het eiland Goeree-Overflakkee, totdat eind 2016 Brouwerij Solaes in Sommelsdijk vorm kreeg. De huidige brouwers verwerken daarbij graag de smaken van hun eiland in het bier. 

 Welke bieren brouwen ze?

Brouwerij Solaes brouwt en heeft nu vijf verschillende biersoorten vast in het assortiment. Dit zijn: Brandstof – Breakfast Stout, Landheer – Weizen, Klein Verzet – Blond bier, Twaalf gemeten – Barley wine en Acht gemeten – IPA. Al met al zijn dit stuk voor stuk bieren met karakter. 

We proeven .. Acht Gemeten
Al bij de eerste slok komt het karakter van het eiland Goeree-Overflakkee bij de drinker binnen, maar het is wel een voltreffer en een hele lekkere eerste slok. Het bier schuimt precies 2 vingers dik en ruikt lekker fris; naar tropisch fruit en tonen van citrus. De smaak is zoetig, de afdronk is vrij lang en de nasmaak is fruitig-bitter met een vleugje zoethout. 

Verder merken we dat deze IPA toegankelijk is; je hoeft niet per sé liefhebber van speciaalbieren te zijn om dit bier lekker te vinden. Deze sterk gehopte IPA, heeft namelijk een hogere mout stort waardoor de bitters in balans gebracht worden. Het bier is ook toegankelijk in de zin van dat het op zichzelf staand heerlijk is om te drinken, maar dat het ook bij het diner prima past. Vooral met pulled pork, gekruid of gerild vlees op het menu combineert deze IPA goed.

Brouwerij Solaes heeft een proeflokaal. Kijk voor meer informatie op: https://bit.ly/30Ur2OH

De verschillende biertjes zijn overigens ook bij de Jumbo aan de Korendreef 24 in Middelharnis verkrijgbaar!