Activiteit Natuur Wandelen Fietsen

Zwin Natuur Park

zwin natuur park
Zwin Natuur Park

Duinweg 38a
4525 LX retranchement
Nederland

Zijn die mensen wat kwijt? Wat zoeken ze toch in het zand? Zijn ze een fietssleutel verloren? Je zou het zomaar kunnen denken als je bij Het Zwin het strand opgaat. Tien tegen één dat je mensen diep voorover gebukt ziet lopen. Af en toe wordt er iets opgeraapt en bestudeerd, soms gaat de vondst in een zakje. Nee, hier wordt niet gezocht naar een fietssleutel. Mensen komen naar deze schitterende plek op de grens van Nederland en België om te zoeken naar fossiele haaientanden. Die liggen hier al een eeuwigheid! Maar ja, vind ze maar eens! Dat is nog knap lastig tegenwoordig. Toch is het geweldig leuk om te doen, want áls je er één vindt dan ben je de geluksvogel van de dag. Laat je haaientand na de vakantie maar eens zien in de klas. Een tand van een paar miljoen jaar oud, dat wordt een mooi verhaal.

Natuurgebied Het Zwin is een bijzonder gebied. Een luchthaven voor de vogels wordt er ook wel eens gezegd. De zee stroomt bij hoog water tot diep de schorren in. Duizenden vogels kunnen hier kun kostje bijeen scharrelen. En in het voorjaar is het een enorm broedgebied. Hier worden bijvoorbeeld jonge ooievaars geboren. Je snapt dat grote delen dan niet toegankelijk zijn. De vogels verdienen dan hun rust. Daarom is het ook zo mooi dat je zowat helemaal om het gebied heen kan fietsen. 

Onderweg kom je echt van alles tegen: de oude grenspalen, een vlonderpad, een kunstwerk van een enorme haas, polders, duinen, bossen, strand of picknickplekjes. Alleen al het Zwin Natuur Park aan de Belgische kant is een bezoek meer dan waard. De expo, de leuke doe-opdrachten in de hutten en de speeltuin zorgen voor urenlang plezier. 

Moet je er echt omheen fietsen? Kan je niet gewoon door de Zwingeul lopen? Tja… dat kan alleen als het helemaal eb is. Dan kan je even, plons, plons, naar België lopen. Maar let op! Als het water weer opkomt loopt de Zwingeul in no time vol. Dan is oversteken gevaarlijk. Zorg dus dat je dan niet aan de verkeerde kant staat! 

Dit interactieve park ligt aan het schorren- en slikkengebied tussen Cadzand en Het Zoute (Knokke) en er is altijd wel iets te beleven. Wil je meer weten? https://bit.ly/38SQbMO https://bit.ly/2S3QiPL