Eindeloos Eiland Noord-Beveland

Team Badkoerier
Noord beveland

 

 

 

Eindeloos Eiland Noord-Beveland, een centraal eiland in Zeeland, dat wordt omringd door drie wateren: aan de zeezijde ligt het brede Noordzeestrand, in het noorden de Oosterschelde en in het zuiden het Veerse Meer. Met zo’n vijftig kilometer eindeloze kustlijn, net zoveel als heel België, is het eindeloos genieten.

Eindeloze vergezichten, buitendijks fietsen, uitwaaien op het Banjaardstrand, de watersport aanschouwen, wandelen door de dorpen of heerlijk culinair genieten, kom en ontdek het Eindeloze Eiland Noord-Beveland!

Noord beveland

 

 

 

Noord-Beveland één van de beste fietsgemeentes

Op Noord-Beveland kun je bijna het hele eiland rondfietsen zonder dat je het contact met het water verliest. Onderweg kun je pauzeren in de karakteristieke dorpjes of even afstappen en genieten van eindeloze uitzichten. Noord-Beveland scoort hierdoor hoog als fietsgemeente. Afgelopen jaar is Noord-Beveland tijdens de ‘fietsverkiezing 2022’ zelfs verkozen tot tweede fietsgemeente van Nederland.

Fietsen

De inlagen van Noord-Beveland

Aan de noordkust van Noord-Beveland, tussen het Roompotresort en Colijnsplaat, vind je veel inlagen. Dat zijn kleine polders die achter de zeedijk liggen op plaatsen waar men een dijkdoorbraak vreesde. Het waren oorspronkelijk akkers en weiden. Tegenwoordig zijn deze diepgelegen natte moerassen stuk voor stuk mooie en waardevolle natuurgebieden. Je vindt er zowel zoet water als zout water en dat zorgt ervoor dat dit dynamische natuurgebieden zijn.

De inlagen zijn erg belangrijk voor vogels. Vanaf de omliggende dijken zijn de inlagen goed te overzien en kun je heel veel vogels spotten. Een deel van de inlagen is droog, maar er staan ook grote stukken onder water. Dat betekent dat je hier een grote verscheidenheid aan vogels vindt. Vooral eenden, meeuwen en steltlopers komen er voor. Als je geluk hebt, kun je ook zomaar een lepelaar zien.

Tip: bij inlaag Keihoogte, ten noorden van Wissenkerke, staat een vogelobservatiehut.

beveland

Het wonder van Colijnsplaat

In Colijnsplaat werd tijdens de Watersnoodramp van 1953 met man en macht gevochten om het water buiten te houden. In ijskoude omstandigheden hielden de moedige mannen van het dorp de steunberen van de dijk overeind. Uiteindelijk sloeg een vrachtschip los en werkte als golfbreker. Door het Wonder van Colijnsplaat bleef het dorp gespaard.

De Watersnoodramp van 1953 is slechts een van de vele overstromingen die dit gebied heeft geteisterd. Vooral aan de noordkust van Noord-Beveland kun je goed zien hoe het water het landschap heeft gevormd. De kust kronkelt flink en landinwaarts kom je soms ineens zomaar een dijk tegen.

Colijnsplaat

Stormvloedkering en Zeelandbrug

Na de watersnoodramp in 1953 zijn de Deltawerken gebouwd. Ze beschermen Zeeland tegen het water. Aan de monding van de Oosterschelde vind je het beroemdste onderdeel van de Deltawerken: de Oosterscheldekering. De kering is ruim drie kilometer lang en is opgebouwd uit 65 enorme betonnen pijlers met daartussen stalen schuiven die bij storm dicht gaan. Dat gebeurt zo’n twee keer per jaar. Middenin het dammencomplex vind je voormalig werkeiland Neeltje Jans. Een mooie plek om te wandelen of meer te leren over de Deltawerken in Deltapark Neeltje Jans.

Tip: je kunt over de kering fietsen. Een fantastische ervaring met altijd wel ergens tegenwind.

De Oosterscheldekering vormt ook de wegverbinding tussen Schouwen-Duiveland en Noord-Beveland. Nog vóór de Deltawerken waren afgerond, was er al behoefte aan een goede verbinding tussen Noord-Beveland en Schouwen-Duiveland. Daarom is de Zeelandbrug gebouwd. De brug bestaat uit 54 pijlers met daartussen 52 overspanningen van elk 95 meter. Je kunt er met de auto en de fiets over, maar je kunt er ook gewoon stilletjes naar kijken. Op Noord-Beveland heb je onderaan de brug een eindeloos uitzicht op rijen en nog eens rijen van brugpijlers.

Stormvloed

Tourist Information Point

Bij het toeristisch informatiepunt (TIP) van Noord-Beveland kun je terecht voor actuele informatie over de toeristische mogelijkheden op het Eindeloos Eiland en omstreken. De openingstijden verschillen per seizoen. De huidige openingstijden voor de winter zijn:

ma: Gesloten
di: 13:00–17:00
wo: 13:00–17:00
do: 13:00–17:00
vr: 10:30–17:00
za: 10:30–17:00
zo: Gesloten

Veerweg 42A, 4493AT te Kamperland
0113-348920

Veerse meer