Gemeente Reimerswaal

Team Badkoerier
reimers

Ontdek Reimerswaal

Dorpen tussen twee Scheldes
Heb je al eens op de kaart van Zeeland gekeken? Dan zie je dat je Reimerswaal niet vindt. Althans, niet op een nieuwe kaart, want Reimerswaal bestond weldegelijk. Sterker nog, Reimerswaal was in de late middeleeuwen de derde stad van Zeeland, na Middelburg en Zierikzee. Sinds het begin van de achttiende eeuw is Reimerswaal een verdronken dorp. Dat is één van de redenen om bij de samenvoeging van de gemeenten Krabbendijke, Kruiningen, Rilland-Bath, Waarde en Yerseke voor de naam Reimerswaal te kiezen. Het verhaal van Reimerswaal is het waard om verteld te blijven worden, evenals de verhalen van alle dorpen. Daar wordt het leven hoofdzakelijk gedicteerd door landbouw, fruitteelt en visserij.

reimers

Yerseke
Wil je meer weten over Reimerswaal, dan zit je in Yerseke goed. Het OosterscheldeMuseum heeft een permanente expositie over de bloei en ondergang van Reimerswaal en andere verdronken dorpen. Yerseke is sowieso je bezoek waard. Yerseke is hét mossel- en oesterdorp van Zeeland. Liefhebbers van verse vis en schaal- en schelpdieren komen hier aan hun trekken. De rijkdommen die hier uit de zee komen, blinken uit in smaak en versheid. Wie benieuwd is naar de pure, eerlijke smaak van deze zilte zaligheden is bij tal van visrestaurants welkom. Wil je meer weten over de achtergrond van deze visserij, boek dan een rondleiding bij de Tourist Shop Yerseke (www.touristshopyerseke.nl). Daar kun je ook terecht voor een rondleiding door natuurgebied Yerseke Moer.

yerseke

Hansweert
Als in 1866 het Kanaal door Zuid-Beveland in gebruik wordt genomen, bloeit Hansweert op. Het kanaal brengt voorspoed. Zóveel voorspoed dat Hansweert in de volksmond ‘Klein Antwerpen’ wordt genoemd. Ook nu nog is Hansweert een leuk dorp met een fraai centrum. Aan de rand ligt de indrukwekkende Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen kerk. Ook bijzonder zijn de Noorse noodwoningen, geschonken na de Watersnoodramp van 1953 en nog steeds in gebruik. In de omgeving zijn veel mooie fietspaden.  Iedere zomer is er een voetveer naar Perkpolder; leuk voor een dagje Zeeuws-Vlaanderen. Wandel je liever? Loop dan eens naar de verkeerspost Hansweert. Daar heb je een prachtig uitzicht over de Westerschelde en het passerende scheepvaartverkeer.

Schip

Kruiningen
Kruiningen is bij de wat oudere Zeeuwen nog altijd bekend vanwege de veerdienst Kruiningen – Perkpolder. Deze veerdienst gaat uit de vaart als op 2003 de Westerscheldetunnel wordt geopend. Het oude veerplein, waar het vroeger soms wemelde van de auto’s en vrachtwagens, wordt een fraaie nieuwbouwwijk. Heerlijk wandelen en fietsen langs de Westerschelde kan natuurlijk nog steeds. Fraai is ook natuurpark Den Inkel met bossen, vijvers, wandel- en ruiterpaden, picknickweides en een camping. Ook het zwembad, met binnen- en buitenbad, draagt die naam. Weet je dat Kruiningen ook internationaal op de kaart staat? Liefhebbers van lekker eten komen zelfs met de helikopter om te dineren bij driesterren restaurant Inter Scaldes.

kruiningen

Oostdijk
Misschien heb je ‘m al eens zien staan: 'De Juun'. Dit kunstwerk staat bij de afrit van de A58 richting Oostdijk. Het beeld werd in 2014 onthuld in het bijzijn van de werknemers van de acht uienbedrijven die ervoor betaalden en van de machinefabriek die het beeld maakte. Juun is de Zeeuwse naam voor uien en uien zijn erg belangrijk voor de Zeeuwse economie. In Oostdijk vind je enkele grote uiensorteer- en pakstations voor de uientelers. Opvallend is de naam van het dorpshuis van Oostdijk, te weten Apeldoorn. Dat komt zo: nadat een groot deel van Oostdijk door de Watersnoodramp van 1953 was verwoest, schonk de gemeente Apeldoorn een houten gebouw, zodat de school de lessen weer kon oppakken en de dorpelingen een plekje hadden om samen te komen. Als dank daarvoor kreeg het gebouw de naam van deze stad.

Ui

Waarde
Waarde is een mooi dorp aan de oever van de Westerschelde. Je komt er nooit zo maar, je moet er echt naartoe rijden. Wie dat doet, ontdekt dat het dorp zeker de moeite waard is. Waarde was tot 1 januari 1970 een zelfstandige gemeente, dat ook wel Waarde en Valkenisse genoemd werd, omdat het dorp Valkenisse er deel van uit maakte. Valkenisse is een verdronken ringdorp dat eind 12e eeuw werd gesticht. Na al door vele stormvloeden te zijn geteisterd, gaat het dorp in 1682 verloren. Het wordt bedekt door een dikke laag slib maar komt door erosie zo nu en dan tevoorschijn. Het terrein met bewoningssporen van het verdronken dorp Valkenisse, kasteel, kerk en kerkhof is een rijksmonument. Dit terrein is niet toegankelijk, maar een verzameling van de vondsten is te zien in een speciaal ingerichte kast in de foyer van het dorpscentrum MeerWaarde.

huis

Krabbendijke
Krabbendijke ligt op het smalste stuk van Zuid-Beveland tussen de Ooster- en Westerschelde, nauwelijks 4 kilometer breed. Het ligt verscholen tussen de boomgaarden op loop- of fietsafstand van het strandje ‘Roelshoek’. Dit strand is een van de onontdekte parels aan de Oosterschelde. Het wordt niet drukbezocht en is perfect voor het spotten van vogels én surfers. Bij eb komt er een uitgestrekt slikkengebied tevoorschijn. Dit drooggevallen stuk bodem leent zich voor een stuk wadlopen. Krabbendijke heeft sinds 1868 een spoorwegstation aan de lijn Roosendaal - Vlissingen. De intercity stopt hier 2x per uur. De meeste bekendheid heeft Krabbendijke misschien wel vergaard met de fruitteelt (appels en peren) en de grote, toonaangevende bedrijven die hierdoor zijn ontstaan. Hier kun je letterlijk appels en peren vergelijken en ontdekken hoe lastig kiezen het is.

Monument

Rilland-Bath
Rilland is het meest oostelijke dorp van de gemeente Reimerswaal en het eerste Zeeuwse dorp waar je langskomt als je vanuit Brabant de provincie inrijdt. In de Stationsbuurt vind je het treinstation Rilland-Bath. Rilland is genoemd naar een gelijknamig dorp dat in 1530 tijdens de Sint-Felixvloed verloren is gegaan. De tegenwoordige ligging scheelt enkele kilometers met het oude dorp. Bath is een klein dorp en voormalige heerlijkheid. Ook dit dorp is vele malen overstroomd. Bijzonder is dat de dorpskerk van Bath een Vrije Evangelische Gemeente is. Waarschijnlijk is dit de enige plaats in Nederland waar de dorpskerk evangelisch is. Rilland-Bath staat bekend om de weidse vergezichten in het mooie poldergebied. Voor toeristen een uitnodiging om eindeloze wandelingen of fietstochten te maken.

Rilland