Verrassend Veere

Team Badkoerier
oranjezon

Pareltjes van dorpen 

Waarschijnlijk ben je wel eens in een van de kustdorpen van Walcheren geweest. Maar ken je de wat meer verborgen parels van Walcheren al? In het binnenland van Walcheren valt er heel wat te ontdekken. Hier vind je heel veel prachtige oude (ring)dorpen. Vol arbeidershuisjes, verstilde kerkpleinen en ook zeker vol karakter! We zetten er drie voor je op een rijtje, maar als je over het platteland van Walcheren fietst, kun je nog veel meer van dit soort fraaie dorpen bezoeken.

veere

Biggekerke

Qua naam is dit zeker een van de leukste dorpen van Zeeland. Maar als je op het Kerkplein staat en even om je heen kijkt, merk je dat het dorp er sowieso wel mag wezen. De kerk staat fraai tussen het groen en daaromheen zie je de arbeidershuisjes, boerderijen en de oude burgemeesterswoning die qua formaat iets boven het gemiddelde huis hier uitsteekt. Het is een heerlijk rustig en verstild plekje waar je prima even op een bankje kunt zitten. Ben je met de kinderen op pad? Loop dan ook even naar de nabijgelegen Valkenisseweg – hier vind je een heerlijke speeltuin.

Schaap

Gapinge
Gapinge is het kleinste dorp van Walcheren – er wonen zo’n 500 mensen. Het is een echt boerendorp en je ziet tot diep in de dorpskern nog boerderijen met hun bijbehorende zwarte schuren met wit-omrande deuren. Zoals bij veel Walcherse dorpen ligt de kerk het hart van het dorp. Net buiten de dorpskern staat molen de Graanhalm. Als je een kijkje in Gapinge neemt, wandel of fiets dan ook gelijk even naar de vliedbergen in de directe omgeving. Je vindt deze bijvoorbeeld bij de begraafplaats aan de Schellachseweg en iets verder uit de dorpskern aan de Snouck Hurgronjeweg. 

Gapinge

Grijpskerke
Een flink grotere kern is Grijpskerke. Hier vind je ook een aantal voorzieningen. Dat maakt het dorp een mooie tussenstop tijdens een fietstocht. Je kunt er op een terrasje genieten van het prachtige uitzicht op de Kerkring. Diezelfde kerkring vormt de basis van het dorp. Van hieruit is Grijpskerke gegroeid en waaieren oude weggetjes en straten alle kanten op. Maar voor je de kerkring verlaat, is het misschien wel een mooi idee om nog even goed rond te kijken op dit idyllische plein. Je ziet hier nog een travalje staan. Vroeger werden hier paarden van hoefijzers voorzien.

Paard

Oranjezon

Net buiten Vrouwenpolder, pal aan de kust, ligt natuurgebied Oranjezon. Dit voormalige waterwingebied is een van de mooiste natuurgebieden van Walcheren. Je vindt er een bijzonder en zeer afwisselend landschap met bossen, duinen, weides, stuifduinen en heel veel waterpartijen. Op één wandelrondje kan het soms voelen of je vijf verschillende natuurgebieden hebt bezocht. Een deel van het gebied wordt begraasd door runderen en paarden en die kun je gewoon onderweg tegenkomen. Iets schuwer, maar ook best vaak te zien zijn de damherten. En als je helemaal geluk hebt, kun je een ree spotten. Ook zijn hier talloze zangvogels en spechten. De entree van Oranjezon ligt aan de Koningin Emmaweg. Nadat je € 1,- entree hebt betaald, strekken meerdere prachtige (langere en kortere) wandelroutes zich voor je uit.

oranjezon

Mondriaanboom

In natuurgebied de Manteling vind je statige huizen omringd door grote tuinen en bossen. De steenrijke eigenaren van deze huizen plantten hier vroeger de meest exotische bomen en planten. Zo komt het dat er een eeuwenoude taxusboom staat op Landgoed Berkenbosch. Mondriaan heeft de boom ooit geschilderd en daarom wordt hij vaak de Mondriaanboom genoemd. De boom had de laatste jaren last van mensen die erin klommen of zelfs hun naam in de bast kerfden. Daarom staat er nu een hek rond met een informatiebord, mede mogelijk gemaakt door een bijdrage vanuit Toeristische Impuls Veere. Als iedereen de Mondriaanboom een beetje zijn gang laat gaan, kunnen we allemaal nog tientallen jaren genieten van dit kunststukje van de natuur.

Boom