Een balletje slaan

Midgetgolf, wie is er niet groot mee geworden? Het spelletje is eigenlijk voor alle leeftijden geschikt en in menig vakantie komt het idee voor een middagje putten wel voorbij. Het is gezellig, niet ingewikkeld en het duurt ook niet al te lang. Gegarandeerd een geslaagd uitstapje. 

Maar wist je dat midgetgolf naast een laagdrempelig spelletje in de vakantie ook een echte sport is? Er bestaat een Nederlandse competitie en in Amerika doen ze het zelfs op professioneel niveau. Het spel is afgeleid van het ‘gewone’ golf. Ook bij midgetgolf moet je een parcours van 18 holes in zo min mogelijk slagen afleggen, het verschil is dat de afstanden veel kleiner zijn.  

Eerste midgetgolfbaan
In 1954 werd in Zwitserland de allereerste midgetgolfbaan zoals we die nu kennen aangelegd. Hij werd ontworpen door de architect Paul Bongni. Vanaf dat moment werd minigolf steeds populairder en kwamen er veel meer banen bij. Bijna elke hole van een midgetgolfbaan heeft een hindernis in de vorm van een looping, heuvel of bocht(en). Deze vormen zijn voor een wedstrijdbaan gestandaardiseerd. Maar voor recreatief spelen geeft men er wel eens een eigen draai aan.

Kampioenschappen
De meeste midgetgolfbanen zijn gemaakt van beton of een ander sterk materiaal zoals asbestcement, zodat ze niet snel beschadigen en weinig onderhoud nodig hebben. Er zijn ook banen van gravel of bedekt met (kunst)gras, maar die gebruiken ze niet voor officiële wedstrijden. In Nederland werd in 1999 voor het laatst het wereldkampioenschap georganiseerd op Papendal bij Arnhem. We zijn er alleen niet zo goed in: Bij het wereldkampioenschap 2017 in Kroatië behaalde het Nederlands damesteam een zevende plaats en de heren slechts een negende.

Banen op Schouwen-Duiveland
Op Schouwen-Duiveland is een midgetgolfbaan nooit ver weg. In Renesse bij Tennis en Midgetgolf Renesse en op Strandpark de Zeeuwse kust (12 holes). In Burgh-Haamstede vind je banen bij Sportcentrum Westerschouwen en bij Recreatiepark ’t Lapje. Ook vakantieparken Port Greve en Port Zélande beschikken over een midgetgolfbaan. In Bruinisse kun je midgetgolfen op vakantiepark Aquadelta. 

golf