Bankjes in Zeeuws-Vlaanderen

Bankjes in Zeeuws-Vlaanderen
27 mei - 28 sep 2020

Een rondje fietsen? Een wandeling? Op deze bankjes is het goed toeven. Drink je koffie en laat je broodje goed smaken. En kijk eens om je heen. Je zit op een historische plek! 

Bankje bij Het Zwin: Vroeger was het hier een drukte van belang. Het Zwin was de zeearm die de Middeleeuwse stad Brugge met de zee verbond. Schepen verspreidden de goederen over heel Europa. Brugge was toen één van de rijkste steden van de wereld. Maar Het Zwin verzandde. De schepen konden Brugge niet meer bereiken. Nu is Het Zwin een belangrijk natuurgebied. Dit slikken- en schorrengebied stroomt met grote regelmaat vol zeewater. Talloze vogels vinden hier een broedplaats of een rustplaats tijdens hun trek door Europa. En lees het bijzondere verhaal van grenspaal 369 die hier net naast je bankje staat. 

(tussen fietsknooppunt 29 en 32)

Bankje op de Wallen van Retranchement: In Hulst, in Sluis of hier in Retranchement. In Zeeuws-Vlaanderen vind je in het landschap nog heel veel linies, grachten, omwallingen en forten uit de Tachtigjarige Oorlog. Ooit werd hier gevochten tussen Spaanse en Hollandse troepen. Tegenwoordig zijn het schitterende groene pareltjes in het Zeeuws-Vlaamse polderlandschap. Vrijwel alle wallen en forten zijn vrij toegankelijk via de poorten, de bruggetjes en de wandelpaden. Met enige fantasie zie je hier de kanonnen en de soldaten. Maar in de realiteit zie je de koeien grazen en hoor je de talloze vogels hun lied zingen. En lees het bijzondere verhaal van de Drieling, één van de grenspalen die hier net naast je bankje staat.

(wandeling Wallen Retranchement)

Bankje in de Paspolder bij Sint Anna ter Muiden: Hier komt bijna nooit iemand. Tel de auto’s of de fietsers maar als je hier zit. Grenspaal 361 staat parmantig op een heuveltje. In de verte zie je het Belfort van Sluis. En de robuuste toren van het Sint-Anna ter Muiden is niet te missen. Tjonge wat een rust nu. En dan te bedenken dat hier eeuwenlang schepen voeren naar Sluis, naar Brugge ging al niet meer vertelden we net. Om Sluis te bewaken bouwde Filips van Bourgondië een groot kasteel. Niks meer van te zien. Het stond zo’n vijfhonderd meter verderop van je bankje richting Sluis. Precies 200 jaar geleden is het kasteel gesloopt. Op 27 juli 1820 zijn de stenen op een veiling verkocht. En waar ze nu liggen? Bij Hoofdplaat op de bodem van de dijk. Zouden de inwoners van Hoofdplaat weten dat het kasteel van Sluis hen beschermd? 

(fietsknooppunt 53, vanaf Retranchement 30-50-53 / vanaf Sint Anna ter Muiden 93-53)