1 t/m 4 november: Project Waterlicht in Middelburg Evenement verlopen
Bekijk meer

Op 1 t/m 4 november presenteert Daan Roosegaarde Waterlicht in Middelburg

Waterlicht bestaat uit golvende lijnen van licht gemaakt met de laatste LED technologie, software en lenzen. Als een virtuele overstroming laat het zien hoe hoog het water kan stijgen zonder menselijke interventie. Innovatie is een onlosmakelijk onderdeel van het DNA van het Nederlandse landschap door zijn dijken en creatieve denken. Waterlicht is een ervaring die dit in de herinnering terugbrengt. Waterlicht is eerder opgevoerd in onder meer Amsterdam en Parijs en is nu in Middelburg voor iedereen toegankelijk. 

Gidsen van de stad Middelburg vertellen bij Waterlicht het verhaal van de overstroming in 1944 en de gevaren die het met zich meebrengt om te wonen op een schiereiland omringd door zee. Het is niet vanzelfsprekend dat we in dit gebied van Nederland droge voeten hebben. Waterlicht visualiseert de kracht en impact van water: een virtuele overstroming.

Quote Daan Roosegaarde

“Waterlicht is een inspiratie voor de toekomst: kunnen we drijvende steden maken, hoeveel energie kunnen we opwekken uit het bewegen van water? Ervaar de kwetsbaarheid en de kracht van leven met water.”

Quote burgemeester Middelburg

Waterlicht laat je ervaren hoe het is om in een stad ‘onder water’ te staan. Een bijzonder en uniek moment. Het laat je beseffen dat we inmiddels in Zeeland gevrijwaard zijn van angst voor overstromingen. Samen hebben we de dreiging weten te overwinnen en kunnen we genieten van al het moois wat het water ons biedt. Ik hoop dat veel bezoekers samen met mij dit bijzondere project komen ervaren en ook even stil staan hoe bijzonder het is dat we inmiddels ook in vrijheid en zonder angst ‘van water’ kunnen genieten.

Praktische informatie

Data: woensdag 1 tot en met zaterdag 4 november 2017

Plaats: Markt, Middelburg


Tijd: 19.00 – 23.00 uur


Toegang: gratis

Daan Roosegaarde

Daan Roosegaarde staat internationaal bekend om zijn sociale ontwerpen. Met het team van designers en engineers van Studio Roosegaarde werkt hij aan ontwerpen die de relatie tussen mens, technologie en ruimte verbeteren. Interactie, innovatie en schoonheid staan centraal in wat hij omschrijft als “techno-poëzie”.

 

Website: www.studioroosegaarde.net

Facebook:www.facebook.com/DaanRoosegaarde

Instagram: www.instagram.com/roosegaarde

Twitter: www.twitter.com/SRoosegaarde


LinkedIn: www.linkedin.com/company/studio-roosegaarde

Middelburg 800

In 1217 werd het Middelburgse stadsrecht verleend door de Vlaamse gravin Johanna en de Hollandse graaf Willem I gezamenlijk. Middelburg was toen al een bestuurscentrum, een handelsplaats en een religieus centrum. Behalve het bouwen van muren brachten de stadsrechten tevens voorrechten met zich mee, zoals het recht tot tol en belasting heffen en bovenal eigen bestuur en rechtspraak. In 2017 viert Middelburg het 800 jarig bestaan van dit unieke feit.

Website: http://middelburg800.com

Facebook: https://www.facebook.com/Middelburg800jaar

Instagram: https://www.instagram.com/800jaarmiddelburg

Twitter: #Middelburg800

Feestjaar 2017

In 2017 laat de hoofdstad van Zeeland haar gastvrijheid, veelzijdigheid en ondernemerschap zien. Als monumentenstad. Als kunst- en cultuurstad. Als stad van de Vrijheden. Als universiteitsstad. Als horecastad. Als winkelstad. Als toeristenstad. Gedurende het hele jaar zijn er vele verschillende activiteiten, voor diverse publieksgroepen. Met een lokaal, regionaal, nationaal en zelfs internationaal bereik. De festiviteiten zullen een economische impuls betekenen. Niet eenmalig, maar duurzaam, omdat we over het feestjaar heenkijken.

1944: Walcheren onder water

Begin oktober 1944 werden de dijken bij Westkapelle, Rammekens en Veere gebombardeerd. Het zeewater kreeg vrij spel en vrijwel geheel Walcheren, uitgezonderd de duinrand en het oude gedeelte van Middelburg, kwam onder water te staan. De 2.300 huizen van Middelburg die buiten de veste stonden werden zogenaamde ‘waterhuizen’. De 4.700 woningen in de binnenstad moesten naast de 20.000 eigen inwoners ook nog eens 15.000 vluchtelingen herbergen. Pas een jaar later kon een begin worden gemaakt met het sluiten van de gaten in de dijken. Het zou tot februari 1946 duren voordat alle bressen waren gedicht.