44e Canadese Bevrijdingsmars Evenement verlopen
Bekijk meer

In oktober 1944 was West Zeeuws-Vlaanderen het toneel van zware gevechten tussen Canadese en Duitse legereenheden. In de strijd om de monding van de Westerschelde ‘Operatie Switchback’ vielen talloze slachtoffers. Dit word herdacht met een bevrijdingsmars.

In oktober 1944 was West Zeeuws-Vlaanderen het toneel van zware gevechten tussen Canadese en Duitse legereenheden. In de strijd om de monding van de Westerschelde ‘Operatie Switchback’ vielen talloze slachtoffers onder zowel de soldaten als bij de burgers. Ook de materiële schade was enorm. Bijna alle dorpen en ook veel boerderijen werden volledige vernield. ‘Operatie Switchback’ begon in de tweede week van oktober met een amfibische aanval op Hoofdplaat en 1 november 1944 met de bevrijding van Knokke-Heist. Een laatste verzetshaard bij Zeebrugge werd tenslotte op 3 november nog onschadelijk gemaakt.

 

44e Canadese Bevrijdingsmars, zondag 5 november 2016

De wandeling start aan de Westerscheldedijk in Hoofdplaat en eindigt 33 km later in Knokke-Heist. De wandelroute volgt in grote lijnen de opmars van de Canadese troepen. Deze route is in het landschap uitgezet en herkenbaar door een groot aantal routeaanduidingen in natuursteen met daarop de Maple Leaf, het nationale symbool van Canada. U passeert o.a. de plaatsen Oostburg, Zuidzande en Retranchement. Bij de start ontvangt u een stempelkaart. Onderweg is er gratis koffie/thee. Ook zijn er EHBO posten aanwezig. De aankomst van alle wandelingen in de grote tent is al jaren erg feestelijk. De meeste wandelaars vieren hun inspanningen met een lekkere trappist. Dweilbandjes en doedelzakspelers zorgen voor de muziek. En vaak staan familieleden en terug-rij-chauffeurs al met een bloemetje klaar. Start: Hoofdplaat (33 km) tussen 8:00 en 10:00 uur. Aankomst in Knokke sluit om 18:00 uur. Inschrijven: € 2 - € 5 (eigen vervoer)