Bevrijdingsfestival Zeeland Evenement verlopen
Bekijk meer

Vier de vrijheid tijdens Bevrijdingsfestival Zeeland

Op 5 mei viert Nederland feest. Op die dag vieren we dat we sinds 1945 in vrijheid leven. En staan we stil bij onvrijheid elders in de wereld. Want vrijheid is niet vanzelfsprekend. Overal in Nederland vinden activiteiten plaats en iedereen kan meedoen. Want vrijheid maak je met elkaar. Bevrijdingsfestival Zeeland is het grootste gratis toegankelijke festival van Zeeland. Het vindt 5 mei in Vlissingen plaats.

Voorafgaand aan het festival
Het Bevrijdingsfestival verzorgt sinds een aantal jaar een indrukwekkend herdenkingsprogramma op de Oude markt in Vlissingen. Om 20.00 uur is het er stil. Daarnaast is er een bijzonder programma met livemuziek en theater. Het Bevrijdingsfestival zelf gaat van start met de Van Randwijklezing over vrijheid en verdraagzaamheid. Dit jaar is NRC-hoofdredacteur Peter Vandermeersch de spreker.

Feest in de binnenstad van Vlissingen

Bevrijdingsfestival Zeeland bestrijkt een groot deel van de binnenstad van Vlissingen. Er zijn zeven podia. Tenten bieden plaats aan veteranen en sprekers. Op het hoofdpodium op het Bellamypark begint het feestgedeelte van het festival met de fantastisch vrolijke retropop van The Kik. In de loop van de dag kun je hier ook nog genieten van de muziek van Broken Brass Ensemble, Bazzookas, Broederliefde, Jeangu Macrooy en Memphis Maniacs.

Fedde LeGrand en meer
Om 15.00 uur doet niemand minder dan Ambassadeur van de Vrijheid Fedde LeGrand het Liberty Dance-podium aan. Liberty Dance is altijd al een populaire plek voor festivalgangers en het belooft, zeker nu StukTV even later ook nog een feestje komt bouwen, een geweldige dag te worden daar.

Plein van de Vrijheid
Op het Plein van de Vrijheid aan de Spuikomweg zijn er de hele dag activiteiten rond het thema vrijheid. Je kunt er bijvoorbeeld veteranen ontmoeten of discussiëren over vrijheid. Daarnaast zijn hier heel veel leuke kinder-doe-dingen (schminken, spelletjes, dansen en meer). En heb je trek, dan zit je ook goed. Hier staan de foodtrucks.


Blues, lokale helden en studenten
En dan is er nog meer. Op de Oude Markt vinden treden de hele dag bluesbands van internationale allure op zoals Stevie Nimmo en Eamon MacCormack en je kunt Zeeuws talent in actie zien op het Zeelandpodium.