Foto Expo ‘Bunkers van de Atlantikwall’ Evenement verlopen
Bekijk meer

In het Speel- Doe en Infopark Groede Podium is fotografie van Nadine Vlaminck te zien. Zij exposeert grote pakkende zwart-wit foto’s van bunkers die te vinden zijn langs de Nederlandse, Belgische en Franse kust.

Nadine Vlaminck woont in Oostende en groeide op in Bredene, met een bunker op de hoek van de straat. Zo is haar interesse in deze bouwwerken begonnen. Tijdens een opleiding landschapsfotografie koos Vlaminck ervoor de bunkers bij Wissant in Frankrijk te fotograferen. Toen ze een paar jaar later deze plek weer bezocht bleken alle bunkers opgeblazen te zijn. De fotografe was enorm ontgoocheld. Vanaf dat moment is haar idee ontstaan nog bestaande bunkers vast te leggen voor de toekomst. Dit idee is inmiddels uitgegroeid tot een project van formaat, gesteund door de Vlaamse organisatie Kusterfgoed.

Groede Podium, waar nog bunkers uit de Tweede Wereldoorlog aanwezig zijn, vormt een ideale entourage voor de foto’s van Vlaminck. De keuze voor zwart-wit, het onderwerp bunkers, de vaak dreigende luchten, de kale bomen of de paalhoofden in de branding, geven de foto’s van Vlaminck een heel eigen uitstraling. De foto’s tonen onder andere de bunkers bij Groede, Bredene, Middelkerke, Oostende, Westende, Duinkerke
en Wissant. De elf bunkers in Groede Podium vormden samen een Duitse artillerie opstelling die zo
gecamoufleerd was dat het er als een dorp uitzag. Dit ‘dorp’ was onderdeel van de Atlantikwall, een 5.000
kilometer lange verdedigingslinie van Noorwegen tot Spanje. De bunkers hebben opgeschilderde ramen en
deuren of ze zijn op andere manieren gecamoufleerd. Dit is nog goed zichtbaar. In de keukenbunker zijn
bijzondere fresco’s op de plafonds bewaard gebleven. Zes van de elf bunkers in het park zijn tijdens
de tentoonstelling open voor publiek. Op aanvraag geeft Ruben Keulers van Werkleerbedrijf Hertenpark
rondleidingen.

Groede Podium is eveneens een fijne locatie voor wie er met kinderen op uit trekt tijdens de fototentoonstelling. Het park heeft een klimtoren, kinderboerderij, hertenpark, waterkamer, doolhof en vlonderbos. In het café-restaurant kan een hapje en drankje genuttigd worden. Speciaal voor kinderen (6 – 12 jaar) en jongeren
(13 – 18 jaar) is er een fotowedstrijd verbonden aan de expositie. Een deelnameformulier ligt klaar in de expositieruimte.

Tot 31 oktober te bezoeken; elk weekend van 10:00 tot 18:00 uur. Het informatiecentrum van Groede Podium (boven het café-restaurant in het park) fungeert als tentoonstellingsruimte.