Retranchement Zeeuws-Vlaanderen

Frisse nieuwjaarsduik Cadzand Evenement verlopen
Bekijk meer

Om te zwemmen op 1 januari van het nieuwe jaar moet je een beetje gek zijn waarschijnlijk. En je moet een beetje lef hebben. Dat ook!

Er staan altijd veel meer mensen op het strand te kijken. Met hun jassen aan! Hun mutsen op! Een das rond de koude nek. Handschoenen aan ook, zeker, geen koude handen alsjeblieft. Een extra paar sokken in de met bont gevoerde laarzen. Het is vijf voor twaalf in de middag. Ze slaan de ongelukkigen gade die in hun zwemkleding het startschot staan af te wachten. Begrijpen doen ze het niet. Echt niet.. Voor geen miljoen willen ze ruilen met de zogenaamde helden die zich straks in de Noordzee storten. Ze zijn niet gek hoor! Veel te koud!

Het is bijna twaalf uur. Het startsein wordt aanstonds gegeven. Een enkeling doet zijn handschoenen uit want er is gevraagd om de plons te filmen. Nou vooruit. Dat willen ze wel doen! Start! Daar lopen ze, de helden, een paar honderd meter over het strand recht naar de koude zee. Geplons, gespartel. Daar zijn de eersten alweer het water uit. De mensen met de jassen, de mutsen en de dassen houden een handdoek gereed. Zo doen ze ook wat! De zwemmers staan er stoer bij. Hun nieuwe jaar is met een frisse duik begonnen. Het oude is weg. Het nieuwe verfrissend en energiek. Ze hebben de erwtensoep bij het paviljoen verdiend! En de jassen, mutsen en dassen lopen mee. En ook zij genieten van hun soep. Het zou verboden moeten worden!

Cadzand-Bad: Strandpaviljoen de Zeemeeuw, dinsdag 1 januari 2019, 12:00 uur

Liever in Breskens? Dat kan ook: Strandpaviljoen ’t Halve Maentje, dinsdag 1 januari 2019, 12:00 uur