Ieder dorp een eigen Straôviering  Evenement verlopen
Bekijk meer

In Renesse, Noordwelle, Ellemeet, Burgh-Haamstede, Scharendijke en Serooskerke kun je dit spektakel in zes weekenden in februari en maart bijwonen.

De Westhoek van Schouwen-Duiveland kent een prachtige traditie die behoort tot het immaterieel cultureel erfgoed van UNESCO: het Straôrijden. In Renesse, Noordwelle, Ellemeet, Burgh-Haamstede, Scharendijke en Serooskerke kun je dit spektakel in zes weekenden in februari en maart bijwonen. Het is een eeuwenoud gebruik waarbij de paarden na een lange winter op stal meegenomen werden naar het strand om daar de voeten te wassen. Men geloofde in de genezende werking van het zeewater. 

 

Feestelijk

Tot op de dag van vandaag wordt de straô nog altijd gevierd. Het is een feestelijk gebeuren waarbij ieder dorp zo zijn eigen gewoontes heeft. Meestal wordt er op een vaste tijd verzameld in de kern, veel paarden zijn versierd. Vervolgens is er een rit naar het strand waar de paarden door het water lopen. Onderweg zijn er enkele stops voor een versnapering en vervolgens keert iedereen terug naar het dorp allerlei festiviteiten. 

 

Let op

De ene viering is wat groter dan de andere, maar ze zijn allemaal even indrukwekkend met die enorme paardenkracht die aan je voorbij komt. Ook al zijn de meeste paarden wel wat gewend, het blijft altijd opletten. Houd dus afstand en ga voor vertrek niet tussen de paarden staan. En trek warme kleren en stevige schoenen aan als je op het strand gaat kijken.

 

In 2020 is er op zes zaterdagen een Straôviering:

 15 februari Renesse

22 februari Burgh-Haamstede

29 februari Noordwelle

7 maart Ellemeet

14 maart Scharendijke

21 maart Serooskerke

Tags: