Lekker Zeeland! Groente en fruit Evenement verlopen
Bekijk meer

Maak kennis met de culinaire kant van Zeeland

Zeeland is een heerlijke plek. De vette zeeklei is de perfecte voedingsbodem voor groente en fruit op de akkers en in de fruitgaarden en je snapt: hier kun je fantastisch lekker eten! 

Groente en fruit
Zeeland staat minder bekend om de groente- en fruitteelt en dat is eigenlijk onterecht. Nergens in Nederland worden bijvoorbeeld zoveel zwarte bessen geteeld als in de Zak van Zuid-Beveland. En op Noord-Beveland zie je hele polders vol suikerbieten. Overal in Zeeland worden granen geteeld.

Eind juli/begin augustus kleuren hele stukken Zeeland goudgeel wanneer de tarwe rijp is. Iets minder weid verbreid is de boekweitteelt. Met name rond Zuiddorpe in Zeeuws-Vlaanderen is dit een belangrijk gewas. En laten we de uien niet vergeten. Zeeland is een van de grootste exporteurs van deze groente. Aardappelen zijn er natuurlijk ook nog! Ze worden geëxporteerd, maar ook lokaal gebruikt om friet van te maken best handig als er veel toeristen naar je provincie komen.

Meer weten over de uien, wij maakte hiervoor een speicale Uien-Glossy.  

Ook de fruitteelt is belangrijk. Rond Kapelle zijn er veel boomgaarden. Hier vind je ook een fruitteeltmuseum (fruitteeltmuseum.nl). 

Tip: veel van je groente en fruit kun je direct bij de boer kopen. Op het platteland vind je heel veel de boerderijwinkeltjes – variërend van een kastje langs de weg tot complete gebouwen met koelingen. Koop je hier, dan steun je de telers en boeren direct. Nu hun afzetmarkt wat kleiner is, kunnen ze je steun goed gebruiken! 

Zeker Zeeuws
Wanneer je lokale producten zo goed zijn, dan verdienen ze een keurmerk. Je kunt lokale Zeeuwse kwaliteitsproducten herkennen aan hun Zeker Zeeuws keurmerk. Het keurmerk garandeert dat een product écht Zeeuws is (in Zeeland is geteeld, gekweekt, gevist of geproduceerd met Zeeuwse grondstoffen). Dat is dan ook nog eens op een duurzame manier gebeurd, met respect voor milieu, mens en dier. Op de website van deze organisatie vind je trouwens ook heel veel leuke culinaire tips. Neem er maar eens een kijkje. Je krijgt gelijk zin om te proeven of te koken en/of uit eten te gaan!
zekerzeeuws.nl

Uit eten
Als alles goed is, kun je in juni en juli weer uit eten in Zeeland en dus genieten van allerlei heerlijke lokale producten. We hebben daarbij een tip voor je: ga ook eens doordeweeks een vorkje prikken. Grote kans dat het op de piekmomenten (weekenden) druk is en de horeca kan nu de hele week wel een steuntje in de rug gebruiken. En alten we eerlijk zijn: het is natuurlijk helemaal geen straf om tijdens je vakantie nog eens op een extra momentje culinair te laten verwennen. 

Coronamaatregelen attracties

Alle attracties geven hun eigen invulling op maat aan de coronamaatregelen om zo te zorgen dat hun bezoekers zo veilig mogelijk zijn. Omdat deze maatregelen aan verandering onderhevig kunnen zijn, verwijzen we je naar de websites voor de meest up to date informatie. https://bit.ly/3bwXha6


Tags: