Goeree-Overflakkee Goeree-Overflakkee

Maand van de Geschiedenis Evenement verlopen
Bekijk meer

Oktober is voor heel Nederland de Maand van de Geschiedenis. Dit jaar is het thema Zij/Hij, wat gaat over gaat over de vraag: hoe zijn genderverschillen historisch gevormd? Naast het historische aspect is dit thema ook nu nog actueel, denk maar aan: #MeToo, #HeForShe en de eerste moslima’s in het Amerikaanse Congres. Op Goeree-Overflakkee zijn er verschillende activiteiten gedurende oktober, die hierbij aanhaken. We attenderen je op twee activiteiten.

Lezing ‘Heksen op Flakkee’
De Avond van de Geschiedenis valt gelijk met de lezing ‘Heksen op Flakkee’. Op 16 oktober van 20:00 tot 22:00 uur wordt deze lezing aan Dwarsweg 40 in Middelharnis gehouden. De van oorsprong Stellen
damse auteur Leendert van Wezel is dan te gast. Hij deed onderzoek naar de zwarte bladzijden van de geschiedenis van Goedereede en baseerde daar zijn historische roman Nynke op. Tijdens de lezing neemt hij luisteraars mee naar de roerige tijden van Goedereede waar diverse heksenprocessen zijn geweest. Hoofdpersoon daarin is Nynkye, die langzaam maar zeker verstrikt raakt in een web van verdenking, jaloezie en kwaadsprekerij. Stadsgenoten verdenken haar van hekserij.

Toneelstuk ‘Vrouwen met haar op hun tanden’ Zaterdag 12 oktober
zullen er twee optredens zijn van het toneelstuk ‘Vrouwen met haar op hun tanden’. Het toneelstuk laat zien hoe een oude vrouw in deze tijd weer verliefd wordt. Door een cursus “hoe om te gaan met een Ipad” heeft ze zich verdiept in de geschiedenis. Ze neemt de kijker mee naar het allereerste begin. Ze vertelt over vrouwen door de eeuwen heen en wie zo belangrijk zijn geweest voor de eilandelijke en landelijke geschiedenis. Vele vrouwen zullen in dit humoristische toneelstuk de revue passeren van het begin tot de moderne tijd van vandaag. Toneelgroep ‘de Droage Keeltjes’ verzorgt deze optredens op het Marktveld in Sommelsdijk om 14:00 uur en 15:30 uur. De locatie van het optreden is vlakbij Streekmuseum Sommelsdijk.