Mosselen en oesters Evenement verlopen
Bekijk meer

Maak kennis met de culinaire kant van Zeeland

Lekker Zeeland!
Zeeland is een heerlijke plek. Overal om je heen is er water en dat betekent dat je hier schaal- en schelpdieren en vis in overvloed hebt. Tel daarbij op dat de vette zeeklei de perfecte voedingsbodem is voor groente en fruit op de akkers en in de fruitgaarden en je snapt: hier kun je fantastisch lekker eten! 

Mosselen en oesters
Zeeland staat vooral bekend om haar mosselen, maar ook van oesters kun je hier zalig genieten. In Yerseke kun je kijken hoe de mosselteelt werkt. De haven ligt pal tegen het centrum aan en je ziet de enorme mosselkotters dus van dichtbij. Er is een speciaal museum over de mossel- en oesterkweek en in de historische oesterputten zie je hoe schelpdieren gereed worden gemaakt voor consumptie. 

Zeker Zeeuws
Wanneer je lokale producten zo goed zijn, dan verdienen ze een keurmerk. Je kunt lokale Zeeuwse kwaliteitsproducten herkennen aan hun Zeker Zeeuws keurmerk. Het keurmerk garandeert dat een product écht Zeeuws is (in Zeeland is geteeld, gekweekt, gevist of geproduceerd met Zeeuwse grondstoffen). Dat is dan ook nog eens op een duurzame manier gebeurd, met respect voor milieu, mens en dier. Op de website van deze organisatie vind je trouwens ook heel veel leuke culinaire tips. Neem er maar eens een kijkje. Je krijgt gelijk zin om te proeven of te koken en/of uit eten te gaan!
zekerzeeuws.nl

Zeegroenten proeven
De lekkerste Zeeuwse groenten groeien gewoon aan de kust. Als je de kans hebt, proef dan vooral eens een gerecht met zeekraal of lamsoor. Zalig zilt! Je kunt het gewoon zo op een van de Zeeuwse warenmarkten kopen. De Zeeuwen beginnen ook steeds meer te ontdekken hoe lekker (en gezond) zeewier is. Wist je dat als je tachtig gram zeewier eet, je voor een hele dag genoeg vitaminen en mineralen binnen hebt? Zeewier is soms nog wel wat lastiger te verkrijgen. De Zeeuwse Zeewierhandel in Yerseke (ook weer zo’n Zeker Zeeuws-bedrijf) levert aan de handel en dus niet aan particulieren. Ze oogsten allerlei zalige en supergezonde wieren in de Oosterschelde. Eten direct uit een Nationaal Park. Hoe zalig wil je het hebben?

Uit eten
Als alles goed is, kun je in juni en juli weer uit eten in Zeeland en dus genieten van allerlei heerlijke lokale producten. We hebben daarbij een tip voor je: ga ook eens doordeweeks een vorkje prikken. Grote kans dat het op de piekmomenten (weekenden) druk is en de horeca kan nu de hele week wel een steuntje in de rug gebruiken. En alten we eerlijk zijn: het is natuurlijk helemaal geen straf om tijdens je vakantie nog eens op een extra momentje culinair te laten verwennen. 

Coronamaatregelen attracties

Alle attracties geven hun eigen invulling op maat aan de coronamaatregelen om zo te zorgen dat hun bezoekers zo veilig mogelijk zijn. Omdat deze maatregelen aan verandering onderhevig kunnen zijn, verwijzen we je naar de websites voor de meest up to date informatie. https://bit.ly/3fPKK55


Tags: