Nacht van de Nacht Middelburg Evenement verlopen
Bekijk meer

De laatste zaterdag van oktober (27 oktober dit jaar) gaan op veel plekken in Nederland de lichten uit tijdens de Nacht van de Nacht. Op Walcheren en de Bevelanden worden ook evenementen georganiseerd. Lees hier wat je kunt doen om het donker te vieren – we hebben als bonus ook nog twee leuke tips voor een sfeervol donker avondje in Zeeland dat je elke avond kunt doen.Nacht van de Nacht Middelburg
De Nacht van de Nacht in Middelburg, wat is dat nou precies? Het woord ‘belevenis’ dekt nog het best de lading, maar doet het ook tekort. Als je eenmaal in het donker van vuurkorf naar vuurkorf door de Middelburgse straten hebt geschuifeld, dan weet je wat we hier bedoelen. De laatste zaterdag van oktober is in Middelburg een van de gezelligste, spannendste en wonderlijkste avonden van het jaar.

Kaarsen en sprookjesfiguren
Op heel veel plekken in het centrum (bijvoorbeeld in etalages, op verscholen pleintjes, in de Abdij en de Abdijkerken) zijn voordrachten, muziek en performances. Je luistert naar een muziekoptreden tussen de lampen en kaarsjes; uit het donker duikt zomaar een sprookjesachtige dame naast je op terwijl een stoet aan bont verklede lawaaierige figuren voorbijkomt en voor je het weet, sta je naast een kampvuur naar een spannend verhaal te luisteren. Het kan allemaal op deze bijzondere avond. Overal gebeurt wel wat.

Proef de nacht
Wil je eens echt proeven wat je eet? Ga dan deze avond donker tafelen. Wat er op je bord ligt, zie je niet, maar de smaak komt dubbel en dwars binnenzetten. Een groot deel van de betere Middelburgse restaurants doet mee. Dit is een populair onderdeel van de Nacht van de Nacht. Wil je zeker zijn van een plaatsje, kijk dan op de site van de organisatie welke restaurants meedoen en reserveer tijdig.

nachtvandenachtmiddelburg.nl

 

Wandelen in het donker op Neeltje Jans
Het Zeeuwse Landschap organiseert deze avond een bijzondere excursie: Nachtelijk Neeltje Jans. Als je echt het donker wilt ervaren is er natuurlijk niks mooiers dan een wandeling in de natuur - dichtbij de elementen. Ook in het donker is er van alles te zien. Je ogen wennen een beetje aan het donker en je kunt hier, mits het niet bewolkt is, ook nog eens prachtig de sterrenhemel zien. Onderweg komen al je zintuigen op scherp te staan. Je hoort de wind door het helmgras waaien en je ruikt de zilte lucht van de Noordzee en Oosterschelde. Een unieke ervaring! Informatie over tarieven en route vind je op de site van de organisatie.

hetzeeuwselandschap.nl

Oostkapelle: de donkerste plek van Zeeland
We hebben het niet zelf nagemeten, maar we nemen het woord van de inwoners voor lief: Oostkapelle is de donkerste plek van Zeeland. ’s Avonds en ’s nachts heb je hier vooral in het duingebied en op het strand prachtig zicht op de sterren. Bij goed weer zie je hier de Melkweg.    

Lichtjes kijken op de Punt bij Vlissingen
Vraag Vlissingers naar de meest romantische plek in hun stad en de kenners zullen zeggen: “De Punt”. Steek bij het NS Station van Vlissingen de sluizen over en je komt bij De Punt, een stuk dijk dat aan het eind van de boulevards de zee in steekt. Daar vandaan heb je perfect zicht op de havens van Vlissingen Oost. Klinkt dat je niet gelijk romantisch in de oren? Wacht dan maar tot het donker is. Dan gaan de lichtjes in de haven aan en vanaf De Punt kun je genieten van al dat vrolijke gestraal en getwinkel.