Open monumenten dag Evenement verlopen
Bekijk meer

Het thema van 2019 is ‘Plekken van Plezier'.

In het weekend van zaterdag 14 en zondag 15 september 2019 is het Open Monumentendag!

Het thema van 2019 is ‘Plekken van Plezier’: naar welke monumentale plekken gingen en gaan mensen voor hun plezier? Of dat nu het theater, de dierentuin, het museum, een park, een sportclub of een café is, het barst in Nederland van de monumenten van ontspanning, vermaak en vrije tijd. De Open Monumentendag heeft deze monumenten in vijf categorieën opgedeeld: museale kunsten, podiumkunsten, sport en spel, horeca en recreatie. De amusementswaarde van monumenten staat dit jaar centraal.

Wil je weten welke bijzondere monumenten hun deuren voor je openen tijdens de Monumentendagen, kijk dan even op de site van de organisatie: www.openmonumentendag.nl. In het boekje over Open Monumentendag kun je opzoeken wat, waar en wanneer alles is. Het boekje is op te halen bij de VVV kantoren en in de musea. 

 

We lichten er graag een aantal uit:

Walcheren-Bevelanden

Westkapelle
De Moriakerk Markt 67 in Westkapelle opent haar deuren van 10.00 tot 17.00 uur.
Organisten zorgen voor orgelspel op het ‘ Van Leeuwen ’ orgel en het ‘ Leeflang ’ orgel. Bezoekers maken naast het interieur van de Moriakerk ook kennis met het kerkelijk leven op het dorp door de expositie ‘Westkapelle en haar kerken, toen en nu’. Er wordt ook aandacht besteed aan verdwenen kerken, zoals de Molukse kerk en de Willibrorduskerk (nu in gebruik als vuurtoren en tijdens deze Open Monumentendag ook te bezichtigen).

Middelburg
Beklim de kerktoren en loop via de imposante dakconstructie naar de lantaarn. Bovenin wacht je een verrassing: een weergaloos uitzicht over Middelburg.
Op 14 september zijn er extra rondleidingen (11.00, 12.00, 13.15, 14.00, 14.30, 15.00, 15.30 en 16.00 uur) in de Oostkerk. Een gids leidt je rond en neemt je mee door de geschiedenis van deze iconische kerk uit 1667. 

De Oostkerk is open van 11.00 tot 17.00 uur. De entree tot de kerk is gratis (beneden). Een rondleiding duurt een uur en een ticket kost € 4,- voor volwassenen en € 2,- voor kinderen van 6 tot 12 jaar. De minimale leeftijd voor deelname is 6 jaar. Op vertoon van je kaartje van die dag ontvang je een gratis ticket voor de lezing van oud-stadsarchivaris Peter Sijnke.

Goes
Het Historisch Museum de Bevelanden is tijdens Open Monumentendag op zaterdag 14 september gratis toegankelijk voor publiek en biedt extra rondleidingen aan onder leiding van een museumgids. De rondleidingen starten om 13.30, 14.30 uur en 15.30 uur. Een museumgids vertelt bezoekers meer over de stadsgeschiedenis van Goes, de verdronken dorpen van de Bevelanden en de Zeeuwse streekdrachten.
Het museum is geopend van 13.00 tot 17.00 uur. Ook het museumcafé is geopend.

Veere
Bij de 2 monumenten in Veere kan binnen gelopen op zaterdag 14 september en achteraf betalen wat ze het bezoek waard vonden! Bezoekers kunnen zelf kiezen welk monument ze willen bezoeken, het Stadhuis of de Schotse Huizen. Of allebei natuurlijk.

Goeree-Overflakkee

Middelharnis
Het barst er van de monumenten. Momenteel staat de teller op zo’n 357 inschrijvingen in het rijksmonumentenregister. De opening van Open Monumentendag is dit jaar bij de Menheerse Werf in Middelharnis. De officiële handeling zal verricht worden door wethouder Berend Jan Bruggeman.

Schouwen-Duiveland

Zierikzee

Muziek en dineren
Het festival Muziek Monumentaal is een vast onderdeel van Open Monumentendag. Het begint op vrijdagavond met optredens in de Nieuwe Kerk. Ook zaterdag is gevuld met vele optredens in Zierikzee en een aantal andere plaatsen. Als bijzondere afsluiting kun je op  zaterdagavond in de Nieuwe Kerk dineren in een monument. Voor meer informatie en reserveren kijk op: www.dinerenineenmonument.nl

Monumentenwandeling met gids (gratis): Parel aan de Oosterschelde, vertrek vanaf VVV-kantoor, Nieuwe Haven 7 om 11.00 uur en om 14.00 uuur (1,5 uur). 
Fietsroute Ee en Gouwe langs monumenten en monumentale zaken in het buitengebied (ca.25 km). Gratis af te halen bij het VVV-kantoor, Nieuwe Haven 7. 
Rondritten in het centrum van Zierikzee met de Victoriakoets (tegen betaling),  getrokken door twee fjord-paarden (bij droog weer). Vertrek vanaf het Havenpark tussen 11.00 en 17.00 uur. 
Informatiestand van de Vereniging Stad en Lande (historische/heemkundevereniging van Schouwen-Duiveland): onder de Beuze, Havenplein. 
KIJK HIER: Panorama-expo  op de Muziektent (Havenpark) met feestfoto’s van het Havenplein ruim 100 jaar terug! Met verteltafel: Feesten op de gedempte Ee, om 11.00 en om 12.00 uur. 
Presentatie Streekdrachtvereniging de Arke: Onder de Beuze aan het Havenplein om 13.00 en om 14.15 uur.

Haamstede
Fietsroute langs monumenten (ca. 25 km), gratis verkrijgbaar bij VVV Haamstede, Ring 32. 
Culturele wandeling (1,5 uur) verkrijgbaar bij museum De Burghse Schoole. 
Openstelling Vleugelbunker aan de Moolweg: commandobunker 117a 

Brouwershaven
Fietsroute in het buitengebied (25 km) verkrijgbaar bij de Spar aan de Markt (gratis).
Opening manifestatie Rotjeknor & Brouwse Bruis.
Bij de diverse Travaljes op het eiland geeft de hoefsmid een demonstratie 
• 08.30 uur: Ring Serooskerke 
• 09.45 uur: Ring Haamstede 
• 11.00 uur: Ring Ellemeet 
• 12.15 uur: Ring Kerkwerve 
• 13.00 uur: Ring Noordwelle 
• 13.45 uur: Ooststraat Nieuwerkerk 
• 15.00 uur: Ring Dreischor 
• 16.00 uur: Ring Noordgouwe

Brouwersdam
Bij het RTM-trammuseum aan de Brouwersdam in Ouddorp sluiten ze zich op 14 september graag aan. Want, denk je maar in, hoeveel plezier vervoer geeft bij het aankomen van een bekende op het perron, bij het vertrek naar verre oorden en tijdens alle reizen van vroeger…….. Het was een hele belevenis, die je graag eens zou willen beleven. Dat kan, kom daarom dus naar de RTM op Open Monumentendag! 

Mensen ontmoeten elkaar al meer dan honderd jaar in het openbaar vervoer of nemen afscheid en zo ook op de eilanden, waar de RTM vanaf begin 20e eeuw begon met het rijden van trams. Bij het RTM-trammuseum rijden deze nu nog steeds. Enkele klederdrachtgroepen nemen plaats in de tram en zorgen dat de bezoekers zich terug geteleporteerd voelen naar grootmoeders tijd. In het museum is er voor de kleine reizigers ook een en ander te beleven.

Qua meerijden is er op Open Monumentendag ook vanalles mogelijk. De trams met stoom rijden om 11.45 uur, 13.30 uur en 15.30 uur, eventueel aangevuld met een rit met dieselmaterieel van de RTM om 14.30 uur. Reizen ging met de RTM per tram, later met de bus, maar het kon ook over water gaan. De veerboten van de RTM waren een begrip op de Eilanden. Daarom is het ook leuk om met een oude passagiersboot een tocht te maken op de Grevelingen. De tram van 13.30 uur is de boottram, die aansluit op de rondvaartboot en je bent dan om 16.30 uur weer terug op het museum.

 

Deze mooie en bijzondere monumenten vallen binnen het thema en je kunt hier een heel jaar door genieten. 

Buitenplaatsen
Als er iets in Zeeland te maken heeft met vrije tijd en ontspanning, dan zijn het wel de buitenplaatsen. Je vindt heel veel van dit soort landgoederen bij Oostkapelle en Domburg in natuurgebied de Manteling. De landgoederen zijn veelal aangelegd in de Gouden Eeuw door rijke handelsfamilies die hier de drukte en de stank van de stad ontvluchtten. Je kunt dit gebied prima te voet en per fiets verkennen. Tussen de bomen door heb je regelmatig prachtig zicht op de imposante monumentale buitenplaatsen. 

Badplaats Domburg
Ook in later eeuwen bleef Domburg trekken als een plaats om vakantie te vieren. Het was een van de eerste badplaatsen van Nederland. Eind negentiende eeuw kwamen de rijken van Europa en masse naar Domburg om er te kuren en de baden Het prachtig gerestaureerde Badpaviljoen is een levende herinnering aan die tijd.          

Theehuisje Middelburg
Het centrum van Middelburg staat vol met grote, sierlijke en monumentale gebouwen. Maar gebouwen die puur voor het plezier zijn opgetrokken, vind je er niet veel. Een uitzondering daarop vormt het theehuisje. Deze theekoepel hoorde bij het huis ‘De Griffoen’ en werd in 1733 gebouwd. Je vindt het theehuisje net buiten de bolwerken en kunt het bekijken vanaf het Griffioenpad. Die bolwerken zijn trouwens ook bijzonder. Ze zijn natuurlijk aangelegd om Middelburg te verdedigen, maar hebben een nieuwe bestemming gekregen als stadspark. Het is de plek waar Middelburgers even een avondwandeling maken, een rondje joggen of de hond uitlaten. En daarmee vormen ze nu ook zeker een plek van plezier.

Mini Mundi
Attractiepark Mini Mundi is absoluut een plek van plezier - zeker ook voor de kinderen die hier allerlei avonturen kunnen beleven. Een bijzonder onderdeel van Mini Mundi is Miniatuur Walcheren. Hier vind je allerlei bijzondere gebouwen van het eiland Walcheren, maar dan in het klein. Wil je monumenten bekijken en een dag vol fun beleven? Dan is dit een hele goede stek!