Straô rieën Evenement verlopen
Bekijk meer

Paarden die ‘hun voeten wassen’ in de branding Tussen 3 februari en 17 maart trekt elke zaterdag vanuit een van de Schouwse dorpen een stoet paarden met ruiters naar het strand. Daar waden zij door de branding en galopperen ze over het strand. Eenmaal terug in het dorp zijn er ringsteekwedstrijden te zien en krijgen de paarden die het mooist versierd zijn een prijs.

Zeewater

Dat is in het kort Straô (of het straô rieën: strand rijden) die je in zes dorpen op Schouwen kunt meemaken. Deze eeuwenoude traditie kent geen duidelijke oorsprong. De meest gangbare verklaring is het feit dat vroeger de werkpaarden de hele winter op stal stonden. Vaak hadden zij na enkele maanden last van wondjes rond de hoeven. Zeewater werkt ontsmettend dus een wandeling door de branding lag voor de hand. Er wordt echter ook gesproken van een heidense oorsprong, namelijk een eerbetoon aan de Germaanse moeder- en vruchtbaarheidsgodin Nerthus. Anderen dateren de traditie uit het Romeinse Rijk of zien het als een christelijk feest in de aanloop naar Pasen.

Ringrijden

Hoe het ook zij, de jaarlijkse voetenwassing werd op een zeker moment een dorpsfeest. De werkpaarden werden fraai versierd met linten, rozetten en pomponnen, de berijders – meest boeren, soms paardenknechten die allen ongezadeld reden – droegen een witte broek, hoge zwarte schoenen, een zwarte jas en een zwarte bolhoed. De paarden werden door de plaatselijke fanfare of harmonie uitgeleide gedaan en de tocht naar het strand en weer terug voerde altijd wel langs een of meerdere cafés waar wat gedronken werd. Eenmaal terug in het dorp was het tijd voor ringrijden.

Dorpsfeest

En een dorpsfeest is het nog steeds, met alle traditionele elementen en enkele nieuwe, zoals het ringrijden op versierde fietsen voor kinderen. De Straô van Noordwelle, dat zich als werkpaardendorp afficheert, is zelfs zo populair dat het aantal deelnemers is beperkt tot 150. De inschrijving is gewoonlijk in een dag vol.

Waar en wanneer?

Wil je een Straô meemaken? Renesse opent altijd de serie, dit jaar op zaterdag 3 februari. Dit jaar hebben Noordwelle en Burgh-Haamstede tegelijkertijd Straô op 25 februari. Vervolgens kun op 4 maart naar Ellemeet, 11 maart naar Scharendijke en Serooskerke sluit de rij op 18 maart.

De meeste Straô-comités hebben een website, Facebookpagina of blog met het programma en de tijden.

 

 

 

 

Programma Strao Renesse

10.15 uur Verzamelen van de versierde paarden en pony’s bij manege Grol, waar de inschrijving en keuring plaatsvinden.

11.00 uur Vertrek van de Straorijders voor de strandrit richting overgang Jan van Renesseweg waar tevens de voetwassing o.l.v. ds. Pieter Goodijk plaats zal vinden.

12.15 uur Verzameling kinderen op de Lange Reke waar de inschrijving voor de kinderfestiviteiten zal plaatsvinden.

12.30 uur Aansluitend de kinderfestiviteiten waaronder het ringsteken op de pony’s die door Manege Grol ter beschikking gesteld worden en de Rodeo Stier (v.a. 6 jaar). Voor de kinderen tot 6 jaar staat er dit jaar MINI-ringsteken op het programma, ook op een pony (vaders/moeders dienen kinderen vast te houden). Daarnaast is er een springkussen. Bij deelname worden kaartjes verstrekt waarmee, na afloop van de kinderspelen v.a. 15.00 uur een gratis kindermenu gegeten kan worden in het “Wapen van Zeeland”.

14.00 uur Gezamenlijk met muziek-vereniging  “lieverierasthuus” en alle kinderen op boerenkar worden de Straorijders opgehaald bij het Transferium voor een rondrit door het dorp.

14.30 uur Toespraak burgemeester en aansluitend Ringsteken op de Lange Reke, ditmaal voor de Straorijders.

15.00 uur Aanvang van het gratis kindermenu. Direct na het eten worden de prijzen uitgereikt van het ringsteken op de pony’s. Alle kinderen krijgen een presentje tijdens het ringsteken maar de uitreiking hiervan zal plaatsvinden tijdens het ringsteken op de Lange Reke.

Prijsuitreiking 1e, 2e, 3e en wisselbeker ringsteken Straorijders en het best versierde paard/pony,  dit zal plaatsvinden aan de podiumwagen bij de kerk.
Daarna ontvangst van de straorijders en publiek in het “Wapen van Zeeland”. Muziek wordt hier verzorgd door Kees Stoutjesdijk en ‘Say Keys’.

 

23.30 uur Einde Straofeest.