Te paard! Benen wassen op het strand Evenement verlopen
Bekijk meer

Je hoeft niet van paarden te houden om gefascineerd te raken door de traditionele Straôviering op de kop van Schouwen. Want al draait dit eeuwenoude gebruik om paarden, het is het totale plaatje dat het zo bijzonder maakt.

Nergens anders dan in Renesse, Noordwelle, Ellemeet, Burgh-Haamstede, Scharendijke en Serooskerke wordt dit straôrijden gedaan. Vorig jaar is het gebruik zelfs toegevoegd aan de lijst van immaterieel cultureel erfgoed van UNESCO, die dit soort tradities koestert en beschermt.

Gebruiken
Na de lange winter op stal ging men vroeger met de paarden de voeten wassen. Men geloofde in de genezende werking van het zeewater. Tot op de dag van vandaag wordt de straô nog altijd gevierd. En het is voor jong en oud altijd weer een mooi gezicht, zo’n stoet van (versierde) paarden. Meestal wordt er op een vaste tijd erzameld in het dorp, vervolgens is er een rit naar het strand waar de paarden door het water lopen en komen ze daarna terug naar het dorp voor de nodige festiviteiten. Ieder dorp heeft er zo zijn eigen gebruiken voor.

Tips
Bij de grootste Straô kijken? Over het algemeen telt Noordwelle de meeste deelnemers. Zo’n 150 paarden denderen bij vertrek aan je voorbij, een indrukwekkend beeld en toch ook best spannend. Ook al zijn de
meeste paarden wel wat gewend, het blijft altijd opletten. Houd dus afstand.

Bekende Boerin Bertie in actie zien?
Ga dan naar de Straô van Renesse, daar voert zij meestal de stoet aan en blaast de hoorn. En voor iedere locatie geldt: kleed je warm en trek stevige schoenen aan!

In 2019 zijn er vijf zaterdagen met Straôviering:
9 februari - Renesse (Dit is de gecorrigeerde datum. In de Winter Badkoerier wordt dit met een onjuiste datum van 16 februari vermeld.) Bekijk het informatie boekje.
23 februari - Noordwelle
2 maart - Ellemeet/Burgh-Haamstede
9 maart – Scharendijke
16 maart- Serooskerke