Uit in de natuur Evenement verlopen
Bekijk meer

De natuur in de maand september is op Schouwen-Duiveland en Goeree-Overflakkee prachtig. Je kunt dat uiteraard zelf uitvinden, maar soms brengen natuurexcursies net dat beetje extra. Je komt dan namelijk op plekjes die je zelf niet ontdekt had en krijg je net wat meer ins en outs over het natuurgebied te weten. We hebben een paar excursies uitgelicht voor u:

7 september Struinen door de Meeuwenduinen
In de Meeuwenduin kun je niet altijd vrij toegankelijk wandelen. Het is wel een heel bijzondere plek, waar het stuivende duin haar vele gezichten laat zien. De gids neemt je mee op een tocht over duintoppen, door duinvalleien, bemoste hellingen en langs magnifieke zandverstuivingen. In de Meeuwenduinen stuift op sommige plekken het zand nog zoals honderd jaar geleden. Op zaterdag 7 september kun je deze excursie doen. Leeftijd vanaf 10 jaar. Tijd: 13.30 uur. Deelname: € 5,00 per persoon, € 2,50 voor een kind t/m 12 jaar. Verzamelen bij de fietsenstalling bij de betonnen uitkijktoren. Parkeren doe je gemakkelijk op parkeerplaats het Groene Duin, dan loop je in 10 minuten naar de fietsenstalling over het betonnen pad. Aanmelden via www.staatsbosbeheer.nl/schouwenduiveland, kies activiteiten.

10 september Schemerwandeling in het bos van Westenschouwen
Op 10 september om 18.00 uur, kun je een schemerwandeling maken met de boswachter. Best een beetje spannend als het langzaam donkerder wordt. Het wordt stiller en veel dieren in het bos komen dan tot leven. Damherten en reeën komen tevoorschijn. Vleermuizen worden actief en je hoort allerlei bosgeluiden. Onderweg vertelt de boswachter je er alles over en laat je zien waar je op moet letten om de dieren op het spoor te komen. Vertrek bij de Excursieschuur in de Boswachterij. Deelname: € 5,00 per persoon, € 2,50 voor kinderen t/m 12 jaar. Aanmelden via www.staatsbosbeheer.nl/schouwenduiveland, kies activiteiten.

14 september, 10:00 tot 12:00 uur: Noteer deze datum in je agenda voor ‘Holder de Bolder met een natuurgids door de Preekhilpolder’.
Deze excursie met de grappige en rijmende titel gaat dwars door het 7 hectare grote natuurreservaat de Preekhilpolder. De gids die meegaat weet hier alles vanaf en geeft er toelichting over. Aanmelden is gewenst en kan via Anne Marijke Elema van het IVN Goeree-Overflakkee. Stuur haar een e-mail naar amelema@hetnet.nl. De excursie is gratis (alleen versnaperingen zoals koffie of een koek kosten € 0,50) en start vanaf parkeerplaats einde Blomweg in Ouddorp. 

18 september, 14:00 tot 16:00 uur: Deze dag is speciaal voor de jeugd tussen 6 en 12 jaar oud.
Ze kunnen mee met de IVN de ‘Bessentocht’, die door natuurgebied de Kwade Hoek gaat. De start is vanaf de parkeerplaats aan het einde van de Oostdijkseweg (nummer 105) in Goedereede. Deelname kost € 1,50 per persoon en dit kan ter plekke voldaan worden. Vooraf kinderen aanmelden door te bellen naar 0187-681789 (het VVV Goeree-Overflakkee) is zeer gewenst. 

29 september, 10:30 tot 15:00 uur – ‘De dijken op … de polders in’
is een wandeling die start vanaf Camping de Grevelingen aan de Havenweg 1 in Nieuwe-Tonge. Als deelnemer kun je uit een wandeling van 5, 10 of 15 kilometer kiezen. Ook start er om 14:00 uur een excursie onder leiding van een gids. De deelname kost € 2,- voor volwassenen en voor kinderen tot en met 12 jaar is deelname € 0,50. 

Kabouterpad 
Voor de allerkleinste bezoekers van 2 tot en met 7 jaar oud, is er een echt Kabouterpad in de boswachterij van Westerschouwen gemaakt. In dat bos zitten kabouters, dat weet de boswachter zeker. Sporen genoeg! Met een rugzakje met wat lekkers op de rug en een puntmuts op gaat jouw kleine kabouter samen met jou op pad. Een kleurige kralenketting en de kabouterpaaltjes wijzen jullie de weg. Het opdrachtboekje wisselt met de seizoenen mee, zodat de route nooit verveelt. Terug bij de schuur krijgen de kinderen nog een kleine verrassing aan de balie. Kosten voor deelname zijn € 5,00 per kind. Je kunt de excursie doen tijdens openingstijden van de Excursieschuur. Aanmelden via www.staatsbosbeheer.nl/schouwenduiveland, kies activiteiten.