Veilig naar het strand

Een dagje strand met de familie is een heerlijk uitje in de vakantie of op een vrije dag. Luieren in de zon, boekjes lezen, zandkastelen bouwen, vliegeren, noem maar op. En als het heel warm is natuurlijk een lekkere duik nemen in de zee. Maar het is altijd goed om de veiligheid in het oog te houden. Want ook op het strand kan een ongeluk in een klein hoekje zitten.

Vlaggen

Vooral op de drukke stranden is in de zomer de reddingsbrigade aanwezig. Dit zijn allemaal vrijwilligers die beschikken over een EHBO diploma en die speciaal getraind zijn om mensen in en op het water te kunnen redden. Het is aan te raden om altijd de informatievlag die ze  bij de post hijsen in de gaten te houden. Zo weet je wat de mogelijke gevaren op die dag kunnen zijn. 

 

Betekenis van de vlaggen:

 

 • Rode vlag: Verboden om te zwemmen

 

 • Gele vlag: Gevaarlijk om te baden of te zwemmen. Drijvende voorwerpen zoals luchtbedden zijn verboden.

 • Rood-gele vlag: Het gebied tussen de twee vlaggen is een bewaakte badzone. Binnen deze zone is toezicht van de strandwachten. Watersport is in deze zone verboden.

 • Oranje windzak: Je mag baden en zwemmen, maar het gebruik van drijvende voorwerpen zoals luchtbedden is verboden vanwege het risico op afdrijven.

 • Zwart-wit geblokte vlaggen: In de zone tussen de twee vlaggen mag je aan toegestane watersporten doen.

 • Vraagtekenvlag: Er is een kind op de reddingspost dat zijn/haar ouders kwijt is.

 

De strandwachten zijn er natuurlijk niet alleen om mensen te redden. Ze helpen ook bij kleine verwondingen, kwallenbeten of wanneer ouders en kinderen elkaar uit het oog zijn verloren. 

 

Eb en vloed

Wie het niet zo gewend is, kan verrast worden door de gevaren van eb en vloed. Afgaand water kan zorgen voor gevaarlijke stroming waar je in meegevoerd kunt worden en opkomend water kan je sneller overvallen dan je denkt. Blijf altijd goed om je heen kijken en kijk voordat je naar het strand gaat naar de getijdentabel, zodat je weet wanneer het eb of vloed is. Ga ook niet op de paalhoofden lopen en blijf er zeker 20 meter uit de buurt tijdens het zwemmen. 

 

Verraderlijke zandplaat 

Meer dan eens is het er al mis gegaan: op de grote zandplaat (de Verklikkerplaat) van het strand van Renesse-West. Bij eb lijkt dit een strandje waar je naartoe kunt lopen, maar bij hoog water ontstaat er tussen deze zandbank en het strand een diepe geul. Dan kun je heel snel in de problemen komen en door de stroming niet terugzwemmen naar het strand. Houd op dit strand altijd goed de informatieborden en de boeienlijn bij de verklikkerplaat in de gaten. Bij Strandpaviljoen de Zwaluw is sinds kort een megafoon aanwezig. Mocht het nodig zijn, dan kunnen mensen hiermee gewaarschuwd worden. 

 

[kader]

Tips voor een veilig dagje strand

 

 • Check vooraf het weer en de getijden
 • Let op de vlaggen bij de strandwacht
 • Zoek een herkenningspunt vlakbij, zodat je elkaar altijd weer terugvindt
 • Bescherm je goed tegen de zon door middel van kleding, petjes en zonnebrandcrème
 • Zwem niet buiten de paalhoofden, de stroming is daar sterker
 • Niet in paniek raken bij een kwallenbeet, het is niet gevaarlijk en het branderige gevoel gaat na 10 minuten weer over
 • Ben je in nood in het water? Zwaai dan met twee handen boven je hoofd, zodat de reddingsbrigade je snel kan helpen

 

 

Tags: