Wekelijkse evenementen Schouwen-Duivenland Evenement verlopen
Bekijk meer

Leuke evenementen die het hele jaar door op Schouwen-Duivenland plaats vinden, en die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken!

Boemelen over Schouwen

Het hele jaar door kun je elke zondag en dinsdagmet het Boemeltreintje vanaf de receptie van Port Zélande over de Brouwersdam rijden. Heen langs de Noordzee en terug via het Grevelingenmeer. Onderweg krijg je uitleg over het ontstaan van Port Zélande en de Deltawerken. Vertrek elk heel uur vanaf 11 uur, laatste rit: 17.00 uur. Duur circa 30 minuten met een uitloop als er zeehondjes te zien zijn.

 

Weekmarkt

Zierikzee heeft het hele jaar door op donderdag van 8.00-16.00 uur zijn weekmarkt op het Havenplein. Met onder meer bloemen, planten, groenten, vis, kaas, kleding, kruiden, gereedschap, brood en Italiaanse delicatessen. Op zaterdag is er een kleine markt op parkeerterrein Scheldestraat. Je kunt er kaas, vis en groenten kopen.

In Noordgouwe kun je elke zaterdag tussen 10.00 en 14.00 uur biologische (vers) producten kopen op het marktje bij kwekerij Zuidbos, Zuidbosweg 17, Noordgouwe.

 

Toeristische markt

De jaarlijkse en gezellige herfstmarkt van Haamstede is dit jaar op 14 oktober. De kramen staan tussen 10.00 en 17.00 uur opgesteld in de Noordstraat en rond de Ring van Haamstede. Het assortiment is breed en gevarieerd. Rustig slenteren langs de kooplui, een leuke aankoop doen en daarna even een terrasje pakken. Dat is vakantie!

 

Kunstrondje

Op zondag 29 oktober heeft de Westhoek zijn laatste rondje kunst van het seizoen. Zes kunstenaars in de Westhoek openen tussen 12.00 en 17.00 uur hun atelier, beeldentuin of galerie. Kijk op www.kunst-rondje.com wie er meedoen en waar je hen kunt vinden.

 

Wilde Wijnmiddagen

Op zondag 29 oktober en 12 november organiseert het Proeflokaal De Kleine Schorre een Wilde Wijnmiddag. Tussen 14.00 en 17.00 uur kun je genieten van de wijnen van De Kleine Schorre in combinatie met Zeeuwse hapjes. Om 15.00 uur is er een uitleg over de wijngaard in de wijnkelder. Prijs: € 8,50, € 11,50 of € 14,50 (respectievelijk 3, 4 of 5 wijnen). Zie ook www.dekleineschorre.nl/agenda.

 

Kabouters

Wonen er echt kabouters in de Boswachterij Westerschouwen? Ontdek het op woensdag 18 en 25 oktober. Samen met de gids van Staatsbosbeheer gaan kinderen tussen de 2 en 6 jaar op zoek naar kabouters. Ze zijn zelf ook verkleed als kabouters met rode wangetjes en een puntmuts op. Er zijn kabouteropdrachten en ze komen kriebeldiertjes en spannende plekjes tegen. En misschien dus wel een kaboutertje. Deelname € 2,50 (volwassene gratis), aanvang 13.30 uur, duur twee uur, vanuit de Excursieschuur, Kraaijensteinweg 140 Westenschouwen. Vooraf boeken verplicht via www.staatsbosbeheer.nl/schouwenduiveland, kies activiteiten.

 

Dikke Toren beklimmen

Tot en met 4 november kun je nog zien hoe Zierikzee en de wijde omgeving er van boven uitzien. Dan is de Dikke Toren van Zierikzee geopend van dinsdag t/m zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. In de herfstvakantie is de toren ook op maandag geopend. Voor 3 euro mag je de 281 treden omhoog en de 279 treden omlaag lopen.

Onderweg kom je de expositie Graat van kunstenaar Arie Roon tegen. Eenmaal boven heb je een prachtig uitzicht. Bij helder weer kun je tot over de Oosterschelde kijken. Neem een verrekijker mee. De toegang tot de benedenverdieping is gratis, ook de tentoonstelling Walk of Fame.

 

Tekenen in het Watersnoodmuseum

Op 17, 18 en 19 kun je om 11.00 en 13.00 uur mee met de familierondleiding door het Watersnoodmuseum bij Ouwerkerk. Daarna is er een creatieve workshop waarbij je kunt tekenen wat je gezien hebt. Kijk op www.watersnoodmuseum.nl voor toegangsprijzen.

 

Natuurvaartochten

Ook in de herfst vaart het motorschip Onrust geregeld vanuit Burghsluis de Oosterschelde op, het grootste Nationale Park van Nederland. Een gids geeft toelichting op wat je ziet. Bijvoorbeeld bruinvissen die steeds vaker te zien zijn, al is er geen garantie. De zeehonden zijn altijd wel te vinden. De Onrust is rolstoeltoegankelijk (bovendek niet) je hond mag aangelijnd ook mee. Tip: verrekijker. Voor kinderen is er een ‘doeboekje’. Kaartverkoop: VVV Zeeland, Haamstede. T: 0111-450524 of aan boord. Vaardagen zie: www.ms-onrust.nl

 

De Roompot

Tot en met 29 oktober kun je nog de expositie over de Roompot uit Zierikzee zien in het Stadhuismuseum van Zierikzee. Deze driemaster zonk in 1853 met de thuishaven bijna in zicht. Bij toeval werden de resten van het schip in 1992 ontdekt. De collectie die duiker Vic Verlinden vorig jaar aan het museum schonk, is ook te zien. In het museum aan de Meelstraat in Zierikzee, is tot diezelfde datum ook een tentoonstelling te zien over het vergissingsbombardement op Zierikzee in 1917. Het museum is geopend van dinsdag t/m zaterdag van 11.00-17.00 uur, op zondag opent het museum om 13.00 uur. Kijk voor toegangsprijzen op www.stadhuismuseum.nl

 

Klimbos Westerschouwen

Tokkelen hoog tussen de bomen? Dat kan nog tot eind oktober in de Boswachterij Westerschouwen. Er zijn 6 parcoursen met samen zo’n 85 hindernissen. Vanaf 2 meter (voor kinderen vanaf 5 jaar) tot 8 meter hoog. Kijk voor de openingstijden en online reserveren (gewenst) op www.klimboszeeuwsehelden.nl

 

fiZi

Aan het Kerkhof ZZ staat het filmtheater van Zierikzee. FiZi vertoont in elk geval van vrijdag t/m maandagavond een (filmhuis)film. Op dinsdag en woensdag is er een (kinder)matineevoorstelling. De filmladder ligt bij winkeliers, fiZi (buitendeur), VVV en overnachtingsadressen. Of kijk op www.fizi.nl

 

Gravensteen

Elke woensdag en zaterdag kun je een rondleiding volgen door het Gravensteen, de voormalige gevangenis van Zierikzee. Zie de sporen die gevangenen achterlieten in het hout, soms zijn het bijna verhalen. De cellen zijn nog voorzien van dikke tralies en deuren. De rondleiding begint om 14.30 uur een duurt ongeveer een uur. Verzamelen bij het Stadhuismuseum in de Meelstraat. Daar kun je ook een kaartje kopen. In de herfstvakantie zijn de rondleiding ook op dinsdag, donderdag en vrijdag.

www.stadhuismuseum.nl

 

Aardappeleters

Doe eens gek en ga als een van de aardappeleters van de schilder Van Gogh op de foto. In Streek- en Landbouwmuseum Goemanszorg aan de Molenweg 3 in Dreischor hangt een replica van het beroemde schilderij. Aanleiding is de wisseltentoonstelling die geheel in het teken staat van de aardappel. Steek je hoofd door een van de gaten en ga op de foto. Goemanszorg is tot eind oktober elke dag behalve maandag van 11.00-17.00 geopend. Kijk voor toegangsprijzen op www.goemanszorg.nl