Winter Wonder Strand Evenement verlopen
Bekijk meer

Ook in de winter heeft de Schouwse kust zo zijn charme. Hoe heerlijk is het om na de kerstdagen vol eten en huiselijke gezelligheid even uit te waaien aan het strand of een stevige boswandeling te maken? Trek een warme jas, sjaal en goede schoenen aan. Kies je voor een wandelroute op de Kop van Schouwen dan kun je met gemak een paar uur zoet zijn. Het mooie is dat je dan alle Zeeuwse landschapselementen tegenkomt: duinen, polder, zee, bos en strand.

En wanneer je net voorbij Nieuw-Haamstede komt, is het meestal zo rustig dat het strand even helemaal van jou alleen is. Er is hooguit af en toe een bootje aan de horizon te zien en de bekende rood witte vuurtoren die boven de duinen uitsteekt. Mochten we de mazzel hebben dat het sneeuwt deze winter, ga dan ook eens in de duinen of op het strand kijken. Zo’n stralend witte deken vraagt er natuurlijk om er als eerste je voetafdrukken in te zetten.

Bij de ingang van de Boswachterij in Westenschouwen starten diverse wandelroutes. Kraaijensteinweg 140, Burgh-Haamstede. Parkeer op de grote parkeeplaats bij de rotonde. Ook bij de VVV op het Transferium in Renesse kun je terecht voor een wandelroute. Wilhelminaweg 2, Renesse.

 

Zeehondjes kijken

In de omgeving zijn diverse mogelijkheden om vanaf een rondvaartboot zeehonden te spotten. Een extra bijzondere belevenis is het bijwonen van de vrijlating van zeehonden door stichting A Seal. Zij zijn gevestigd in Stellendam en regelmatig laten ze opgevangen zeehonden die weer aangesterkt zijn vrij in zee. Er zijn twee plaatsen waar dat afwisselend gebeurt: ter hoogte van strandpaviljoen De Haven van Renesse of bij Beachclub ’t Gorsje aan de Brouwersdam.

 

De speciale kisten worden op het strand neergezet en zodra ze opengaan schuifelen de zeehonden richting de zee. Een ontroerend gezicht, ook als de kopjes verdwijnen in de golven. Je moet het een keertje gezien hebben. De vrijlatingen zijn vaak op zaterdag rond 14.00 uur. Houd de Facebookpagina van A Seal in de gaten om te zien wanneer er weer een vrijlating is.   

 

Relaxen aan Zee

En wat is er nu lekkerder na een strandwandeling dan neer te ploffen bij de open haard met een warme chocolademelk? Een strandpaviljoen is hier nooit ver weg en de meeste zijn ook nog eens het hele jaar door geopend. In de winter niet zeven dagen per week, maar de weekenden en de schoolvakanties sowieso.

 

Hun keukens doen niet onder voor een gemiddeld restaurant en je kunt er ook nog eens genieten van allerlei activiteiten. Strandsporten op het strand bij Strandpaviljoen Brouw, zeekajakken bij de Haven van Renesse, High Tea bij Our Seaside, live muziek en shoppen bij Strandclub Zee, er is echt volop keuze. Dus, hup, uit die bank, schoenen aan en eropuit!