Groede Live! presenteert: Massada

Massada groede live
Groede Live! presenteert: Massada
23.00
17 sep 2022

Groede
Nederland

Massada heeft een bijzondere plaats in het Nederlandse muziekgebeuren.
Oprichter Johnny Manuhutu legde in de 70er jaren de basis van de band die grotendeels uit Molukse muzikanten bestaat.

assada is voor een belangrijk deel bepalend geweest voor de introductie van een geheel nieuwe sound in Nederland.
Massada was pionier/ trendsetter en grossier op het gebied van gebruik van uitgebreide percussie instrumentarium en hun muziekstijl kreeg veel navolging van bands binnen Nederland.

Percussionist Nippy Noya maakte o.a. deel uit van de befaamde percussionisten line-up die in de loop der jaren door Massada naar voren is gebracht.

Door hun spectaculaire optredens oa op Pinkpop en de lovende kritieken in delen van Europa en Azië (oa. Int. Java Jazz festival) maakte de band haar live reputatie waar.
De muziek wordt door de groep zelf als Latin Rock / Percussion Rock betiteld.
Massada speelt uitsluitend eigen composities!

Citaat bij de uitreiking van de Conamus zilveren Harp - een belangrijke en zeer prestigieuze onderscheiding in Nederland voor jonge scheppende muzikanten - schrijft in haar jury rapport:
‘Wat zij brengen is geen kopie van buitenlandse voorgangers maar de muziek is gebaseerd op de Molukse moedercultuur en een combinatie van Westerse muziekinstrumenten, techniek, Zuid-Amerikaanse ritmes en oosters temperament’.

Massada heeft hits gehad met nummers als Latin Dance, Dansa en Sageru. Een bijzonder gegeven is het nummer 1 hit Sajang E, gecomponeerd door Johnny Manuhutu en Zeeuwse gitarist Rudy de Queljoe. Sajang E is het enige Maleis/ Indonesisch getinte nummer dat in Nederland en o.a. in Duitsland en België ooit de hitladders heeft mogen betreden.

BARONDA
Begin maart 2018 werd in het kader van 40 jaar Massada de officiële release van de nieuwe M40 years live cd/dvd met de titel Baronda, waarin alle grote Massada hits te horen zijn, op swingende wijze gelanceerd.
In 2020/2021 zal Massada middels de ‘Baronda Live’ theater-tour hun muzikale carrière op een zeer speciale wijze verder prolongeren. Vanavond dus bij Groede Live!

Musici:
Johnny Manuhutu - leadvocals
Rudy de Queljoe - guitar
Jopie Manuhutu - timbales
Jan Jermias - guitar
James Sabandar - bass
Freddy Anindjola - keys
Daniël Bloem-Beretty - conga's
Alvin Manuhuwa – Drums