Hardzeildag

Van Loon hardzeildag
Hardzeildag
0.00
16 jul 2022

Veere
Nederland

Zaterdag 16 juli aanstaande wordt de Hendrik Willem van Loon Hardzeildag georganiseerd door Stichting Behoud Hoogaars. De traditionele zeildag is vernoemd naar de initiatiefnemer, Hendrik Willem van Loon en vindt plaats voor de rede van Veere.

Hendrik Willem van Loon hield in 1928 de eerste zeilrace voor houten Arnemuider vissersschepen (hoogaarzen). Sinds 1994 zet de Stichting, die zich inzet voor het behoud van houten vissersschepen uit de Scheldedelta, deze traditie voort. 

Op donderdagavond 14 juli verzamelt een deel van de wedstrijdvloot zich in Zierikzee. Op vrijdag 15 juli is de ‘aanbrengtocht’ van Zierikzee naar Veere. Tijdens deze aanbrengtocht zullen de schepen proberen elkaar op sportieve wijze de loef af te steken. 
Op de Oosterschelde zijn twee wedstrijdparcoursen uitgezet: één voor het varen op geschatte aankomsttijd en één voor een wedstrijd met gemeten schepen. 
Het belangrijkste onderdeel van dit evenement is de H.W. van Loon hardzeildag op zaterdag 19 juli. 

De wedstrijddag start op zaterdagmorgen rond 11.30 uur, de finish zal rond 16.00 uur zijn. Er is een deelnemersveld van ongeveer 40 historische schepen: hoogaarzen, hengsten, schouwen, schokkers, zalmschouwen, old gaffers en andere rond- en platbodemschepen. Traditiegetrouw fungeert stoomsleepboot ‘de Hercules’ als schip voor het wedstrijdcomité.

Vanaf de wal bij de Campveerse Toren en het weiland bij de westelijke invaart van het Kanaal door Walcheren, heeft het publiek een goed zicht op de prachtige klassieke schepen en het verloop van de wedstrijd. Ook wordt live verslag gedaan van de wedstrijd.
Ook dit jaar is er weer een maritieme markt in Veere, zijn er optredens en voor de kinderen diverse leuke activiteiten. Dit alles is gratis toegankelijk. U kunt ook terecht voor een hapje en een drankje. 

 

Begin tijd 11:30 Eind tijd 16:00 Locatie Kaai Veere / Veerse Meer, veere