Johnny Beerens in het Warenhuis

Tentoonstelling Johnny Beerens getekend door de zee in het warenhuis Axel
Johnny Beerens in het Warenhuis
7.50
13 nov - 27 feb 2022

Axel
Nederland

Johnny Beerens (Oostburg, 1966) was onlangs landelijk in het nieuws vanwege zijn werk Broden en Vissen op de graansilo in zijn woonplaats Breskens. Dat werd uitgeroepen tot het mooiste buitenkunstwerk van Nederland. Zijn werk heeft via internationale kunstbeurzen en gerenommeerde galeries zijn weg gevonden door heel Nederland, naar België, Duitsland, Italië tot in New Jersey. Dat het werk betrekkelijk weinig in het publiek te zien is, komt door het zeer arbeidsintensieve werkproces en het feit dat de meeste werken na voltooiing snel worden opgenomen in particuliere collecties. De tentoonstelling JOHNNY BEERENS, Getekend door de Zee, is de ideale gelegenheid om tijdelijk en eenmalig te kunnen genieten van dit unieke werk.

Deze tentoonstelling is een evenement van landelijke betekenis en allure, die in diverse belangrijke West-Europese musea niet zou misstaan. De expositie bestaat uit samengestelde, vaak grote, schilderwerken, een terugblik op Johnny Beerens’ werk van de afgelopen elf jaar. Mooi, dat dit werk nu juist in Axel te zien is, op de grens van Nederland en België. Aan de Noordzee en bij de Westerschelde. Dat gebied en zijn bewoners zijn, net als de motieven in het werk van Johnny Beerens, getekend door de zee.

Johnny Beerens verwerkt universele aspecten picturaal, audiovisueel en dichterlijk in materialen van zijn hand met zelfgeschept papier, etsen, complexe gelaagde schilderijen en installaties. Dit in samenhang met een niet eerder vertoonde authentieke werkwijze in de combinaties van technieken en materiaalgebruik binnen één werk. Ze hebben een bijzonder karakter, dat moeilijk in woorden te vangen is, en dat eigenlijk vooral beleefd moet worden. Daar is deze expositie dé gelegenheid voor. 

Andere belangrijke ontwikkelingen in Beerens’ werk zijn de speciale video- en installatiekunstwerken en de zelfgemaakte documentaires over het ontstaan van zijn oeuvre. Ook is er in corona-tijd nieuw werk ontstaan, dat ook een plaats krijgt in JOHNNY BEERENS, Getekend door de Zee. Ook de film Oculus Maris over de realisering van het gelijknamige werk zal tijdens de tentoonstelling dagelijks te zien zijn.  

De expositie Johnny Beerens, Getekend door de Zee is mogelijk gemaakt met steun van het  Prins Bernhard Cultuurfonds Zeeland en is te zien in Streekmuseum Het Warenhuis, Markt 2, 4571 BG Axel.