Prikkelende kunstmanifestatie

kunstmanifestatie middelburg
Prikkelende kunstmanifestatie
0.00
16 jul - 05 dec 2022

Middelburg
Nederland

Van 16 juli t/m 5 december kun je in het historische centrum van Middelburg genieten van Façade 2022: een gratis toegankelijke kunstmanifestatie met 15 werken van gerenommeerde Nederlandse en internationale kunstenaars.

Façade vindt elke vijf jaar plaats en elke editie heeft een eigen insteek. Het verbindende thema is dit keer ‘Vrijwaring van Vrees’. De kunstenaars hebben allemaal hun eigen interpretatie van het thema (vrees en vrijheid) verwerkt in hun werk. Daardoor is het aanbod van wat je te zien krijgt heel erg gevarieerd en verrassend.

Hoe je Façade 2022 ervaart is volledig aan jezelf. Er zijn kaarten met wandelroutes beschikbaar bij meerdere winkels en organisator CBK Zeeland en je kunt ook zelf rond gaan dwalen door de mooie straten van Middelburg en je laten verrassen door wat je onderweg tegenkomt. Bij elk werk kun je sowieso ook achtergrondinformatie vinden. Ook zijn er tijdens de Façadeperiode veel randprogramma’s zoals lezingen, spelletjes en zelfs een festival.

Wat kun je zoal tegenkomen onderweg? Langs het Kanaal door Walcheren staan de Hollywood-letters (oftewel de Mollywoodletters) van Raul Balai. Ook bijzonder is dat de bunker op het Molenwaterpark speciaal voor Façade 2022 na 75 jaar is opengebroken voor het werk van Emmeline de Mooij. Je kunt knuffelen en spelen met (of tieren tegen) het werk van Folkert de Jong: een menselijke gedaante op springveren, gemaakt om aan te raken.

Jaap van den Elzen maakte een licht en geluidkooi waarin je je ofwel veilig kunt wanen of je opgesloten kunt voelen. De Spiegel van Anish Kapoor verdraait je kijk op de waarheid doordat wat je ziet, gefragmenteerd wordt. Erwin Wurm zorgt ervoor dat je zomaar meubels op de Middelburgse gevels kunt zien: hij draait het veilige huis binnenste buiten. Niet te missen is de 15 meter hoge hijskraan van Edward Clydesdale Thomson aan het Prins Hendriksdok. Die onttrekt letterlijk de Middelburgse (slaven)geschiedenis uit het modderige water om die zo aan ons te presenteren en vervolgens weer onder te dompelen.

kunstmanifestatie middelburg
kunstmanifestatie middelburg
kunstmanifestatie middelburg
kunstmanifestatie middelburg
kunstmanifestatie middelburg
kunstmanifestatie middelburg