Het andere Zeeland

De inlagen van Noord-Beveland

Aan de noordkust van Noord-Beveland, tussen het Roompotresort en Colijnsplaat, vind je veel inlagen. Dat zijn kleine polders die achter de zeedijk liggen op plaatsen waar men een dijkdoorbraak vreesde. Het waren oorspronkelijk akkers en weiden. Tegenwoordig zijn deze diepgelegen natte moerassen stuk voor stuk mooie en waardevolle natuurgebieden. Je vindt er zowel zoet water als zout kwelwater en dat zorgt ervoor dat dit dynamische natuurgebieden zijn.

De inlagen zijn erg belangrijk voor vogels. Vanaf de omliggende dijken zijn de inlagen goed te overzien en kun je heel veel vogels spotten. Een deel van de inlagen is droog, maar er staan ook grote stukken onder water. Dat betekent dat je hier een grote verscheidenheid aan vogels vindt. Vooral eenden, meeuwen en steltlopers komen er voor. Als je geluk hebt, kun je ook zomaar een lepelaar zien.

Tip: bij inlaag Keihoogte, ten noorden van Wissenkerke, staat een vogelobservatiehut.

Inlaag Noord-Beveland

Fietsen Kapelse en Yerseke Moer

In de Kapelse Moer en Yerseke Moer werd eeuwen geleden veen gewonnen. Klei werd rigoureus afgegraven en slordig teruggegooid en waar veel veen werd weggegraven vielen gaten.

Nu is het een van de meest waardevolle cultuur- en natuurlandschappen van Zeeland. Een enorm afwisselend hollebollig landschap met kleine akkers en weilanden en overal waterpartijen en kanaaltjes.

De moeren zijn bij uitstek geschikt om per fiets te verkennen. Er lopen meerdere fietsroutes. Yerseke Moer en de Kapelse Moer zijn gescheiden door het Kanaal door Zuid-Beveland, maar via de brug kun je beide gebieden makkelijk tijdens één fietstocht aandoen. Een lekkere tussenstop in Wemeldinge en/of Yerseke maakt je tocht door dit mooie natuurgebied compleet.

Kapelse moer

Duik in de Oosterschelde

Nationaal Park de Oosterschelde is een van de meest bijzondere natuurgebieden van Nederland. Het is een dynamisch geheel dankzij de werking van eb en vloed. Boven water valt er allerlei moois te zien (je kunt hier watervogels, bruinvissen en zeehonden spotten) en onder water is de Oosterschelde minstens zo mooi.

De Oosterschelde heeft onderwater ook seizoenen. De watertemperatuur kan verschillen van -2 in de winter tot wel 24 graden in de zomer. Dat zorgt voor een grote biodiversiteit en veel afwisseling bij het duiken. Niet gek dus dat duikers uit heel Europa op de Oosterschelde afkomen.

Ook op het droge kun je iets meekrijgen van het (onder)waterleven van de Oosterschelde. Op de Bevelanden zijn verschillende natuurentrees tot het Nationaal Park Oosterschelde. De entrees geven de bezoeker informatie over de natuur, de historie en de dieren in de omgeving. Tegenwoordig heeft vijfsterren duikplek Wemeldinge er ook eentje.

Dit informatiepunt heeft de vorm van een duikbril en kijkt direct uit op het water.

Onderwaterwereld duiken Kattendijke Wemeldinge

Eten aan de bron

Eten doe je nergens beter dan aan de bron. Op de Bevelanden heb je allerlei fantastische eetgelegenheden waar je met zicht op de haven of de mosselpercelen de beste zilte zaligheden proeft. Sommige hebben een Michelinster, andere zijn hard op weg daar naartoe of het zijn onontdekte pareltjes waar je ook meer dan zalig kunt eten.

De Katse kaai is zo’n bijzondere plek. Je eet er direct aan de haven. Bij het Katse Veer kijk je precies boven de dijk uit en zie je het water en de slikken van de Oosterschelde. Bij de Havendijk zit je naast de Mosselkotters in de haven van Yerseke. Dan smaakt zo’n pan mosselen toch nét weer even beter. En dan is er nog Inter Scaldes. Op het smalle stuk land tussen de Ooster- en de Westerschelde verzorgt dit restaurant al jaren regelrechte topdiners. Zin in een Zeeuwse Michelinervaring? Dan is dit dé eetgelegenheid voor jou.

Restaurant Oesterput 14