Highlights juni

Zeehonden kijken bij Neeltje Jans

In de inhammen van het eiland Neeltje Jans worden mosselen gekweekt. Daar liggen allerlei vlonders en installaties voor in het water. Handig voor de kwekers en… handig voor zeehonden die even lekker willen zonnen of uitrusten. Aan de Noordzeekant van het eiland liggen er bijna altijd wel een paar die je vanaf de kant heel makkelijk kunt zien. Als je heel veel geluk hebt, spelen er ook een paar in het water. 

zeehond

De bolwerken van Veere

Geschiedenislessen zijn soms een beetje saai, maar wandelen door geschiedenis… Dat is wel heel leuk! Het stadje Veere is omgeven door bolwerken en op die eeuwenoude, monumentale verdedigingswerken mag je gewoon rondlopen en -kijken. Dat is niet alleen leuk, maar soms ook reuzespannend om te doen. Zo kun je tientallen meters door een ondergrondse tunnel lopen en het water oversteken met trekvlotten. Er grazen soms ook dieren op de bolwerken. Het kan zomaar zijn dat je ook even tussendoor de koeien mag wandelen. En dan is het uitzicht hier ook nog prachtig. Wat wil je nog meer? Ben je uitgewandeld? Dan moet je natuurlijk even aansterken met een ijsje, pannenkoek of frietje… Die zijn in Veere op meerdere plekken te koop.

bolwerk

Bolussen eten

Zeeland is een provincie om op te eten. Voor een deel van de kinderen zijn typisch Zeeuwse hapjes zoals mosselen of oesters soms wat spannend, maar er is één hapje dat echt wel iedereen lust: de bolus. Heerlijk zoet en plakkerig en bij elke bakker te koop. Servetten zijn van harte aanbevolen. Vaak wordt het eten van zo’n bolussen gezellige en bijzonder smakelijke kliederboel. 

bolus

Fietstocht langs kastelen

Eind mei is het de dag van het kasteel. Nou gaat dat dit jaar niet door, maar je kunt wel een fietstocht langs kastelen te maken. Er liggen er een paar op Walcheren die je makkelijk tijdens een fietstochtje kunt bezoeken. Fiets bijvoorbeeld van Domburg naar Grijpskerke. Vanuit je startpunt fiets je onderlangs de kust door de Manteling naar Oostkapelle. Je komt dan vanzelf kasteel Westhove tegen. Dat is zo groot dat je het niet kunt missen. In de Manteling liggen ook veel buitenplaatsen. Sommige landhuizen die daarbij horen, zien er ook een beetje uit als kasteeltjes. In Oostkapelle pak je de Molenweg naar het zuiden en daar blijf je naartoe fietsen tot je vanzelf in Grijpskerke uitkomt. Net onder Grijpskerke ligt een klein kasteeltje aan de Jacob Katsweg. Je raadt het al: hier heeft Jacob Kats lang geleden gewoond. 

fietstocht

Vogels spotten

Vogels spotten is helemaal in en het goede nieuws is: in Zeeland zit je op de eerste rang als het om vogels gaat. Je kunt ze van achter een vogelkijkscherm bekijken (bij het Bokkegat net buiten Wissenkerke kun je veel watervogels spotten en aan de Oude Veerseweg bij Middelburg weidevogels). Maar je kunt ook gewoon op een dijkje langs de Oosterschelde gaan zitten. Dan zie je ook de mooiste vogels aan je voorbij vliegen of over de slijkplaten en strandjes lopen. Als je geluk hebt, zitten daar zelfs lepelaars bij. 

Tip: let goed op de vloedlijn. Daar lopen vaak schattige kleine vogels zoals plevieren, steenlopers en strandlopers.

vogels