Junidingen

Speeltuinen aan de kust

Wat is er nou leuker dan naar de speeltuin of naar het strand gaan? Nou… naar een speeltuin aan het strand gaan, natuurlijk! In Zeeland ligt een aantal speeltuinen pal aan de kust en op sommige plekken staan er zelfs ook serieus grote speeltoestellen zomaar op het strand. Op de dijk van Zoutelande vind je vlakbij de strandwachtpost een behoorlijk flinke speeltuin en ook Westkapelle heeft er eentje – vlakbij de strandovergang voor Strandpaviljoen Bombaai. Bij de Veerse Gatdam vind je (aan de Vrouwenpolderse kant) een vuurtoren met kabelbaan en een compleet piratenschip met glijbaan. 

speeltuin

Paalhoofden verkennen

Paalhoofden zijn spannende stukjes op het strand. Je kunt er, als je niet uitkijkt, heel makkelijk een nat pak halen of je knieën openschuren door een zeepok. Maar toch… iedereen neemt er wel een keer een kijkje. Gewoon om te kijken hoe de golven eraan komen rollen of te gluren naar de meeuwen die erbovenop zitten. Maar heb je al eens écht goed gekeken? Dat is heel leuk om samen te doen! Bij veel paalhoofden staan er tijdens laag water kleine getijdepoelen. Als je goed kijkt, zie je bijna altijd wel garnalen en soms ook krabbetjes die daar wachten tot het weer hoog water wordt. Enne, we hadden gezegd dat je hier goed moet opletten, hè. Vergeet de aanrollende golven niet wanneer je een hele tijd in zo’n getijdepoel zit te staren. 

paalhoofd

Spetteren in het ‘pierenbad’ bij het Veerse Meer

Is het al lekker om te zwemmen in juni? Daar verschillen de meningen wel eens een beetje over. Als je een beetje een kleum bent en/of als je kleine kinderen hebt, dan hebben we een tip voor je: het strandje bij de Veerse Gatdam aan het Veerse Meer (als je van Vrouwenpolder richting Kamperland rijdt, ligt het aan je rechterkant zodra je bij het Veerse Meer bent). Het water is hier een beetje als in het pierenbad: lekker ondiep. Ook is het net een beetje minder koud. Een perfecte plek dus om samen even te gaan spetteren en spatteren! 

Tip: als je even zoekt, zijn er nog veel meer leuke kleine stranden aan de kust van het Veerse Meer. Bij de Schotsman, bijvoorbeeld of net buiten Kortgene. 

veerse meer

Vuurtorens kijken

Op Walcheren staan er meerdere vuurtorens en lichtbakens. Op de boulevard van Vlissingen staat een vrolijk rood torentje. Ook in de duinen bij Dishoek vind je twee relatief kleine torens. Je loopt zo van de een naar de ander over het pad dat hier van duin naar duin slingert. In Westkapelle staan twee vuurtorens. De eerste zie je zo. Dat is een megagrote toren die het hele dorp domineert. Wist je dat dit vroeger een kerktoren was? Even buiten het dorp (over de dijk richting Domburg) staat een klassieke rood-witte toren. Deze twee torens kun je (mits het volgens de coronaregels is toegestaan) bezoeken. Kaartverkoop vindt plaats via Museum het Polderhuis: polderhuismuseum.nl.  

vuurtoren

Boswandeling bij Groot-Valkenisse/Dishoek

Ken jij de bossen bij Groot-Valkenisse en Dishoek al? Je kunt hier bijzonder afwisselende wandelingen maken. Direct tegen de duinen aan ligt een dicht bos met wandel-, fiets- en ruiterpaden. Maar er is meer, je kunt hier de hoogste duinovergang van Zeeland beklimmen en over de golvende duinen wandelen (met magnifiek uitzicht over de Westerschelde, strand en land. Als je iets verder van de duinen afloopt, kom je veel nieuwe natuurgebieden tegen met open weides en, kleine bomen en veel struikgewas. Hier groeien heel veel wilde bloemen en je kunt er – als je even stil op een bankje gaat zitten – heel veel zangvogels spotten. Heb je het warm van al dat gewandel? Het strand is dichtbij – als je zwemspullen meeneemt op je wandeling, kun je tussendoor een verfrissende plons in de Westerschelde doen!

dishoek